Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10058
Назва: Влияние натуральных ароматизаторов на секреторную функцию слюнных желез
Інші назви: Вплив натуральних ароматизаторів на секреторну функцію слинних залоз
The influence of natural flavors on the secretory function of the salivary gland
Автори: Скикевич, Маргарита Георгиевна
Волошина, Людмила Ивановна
Дубова, Г. Е.
Кущ, Л. И.
Скікевич, Маргарита Георгіївна
Волошина, Людмила Іванівна
Дубова, Г. Є.
Кущ, Л. І.
Skykevych, M. G.
Voloshyna, L. I.
Dubova, G. E.
Kushch, L. I.
Дата публікації: 2016
Видавець: ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України»
Бібліографічний опис: Скикевич М. Г. Влияние натуральных ароматизаторов на секреторную функцию слюнных желез / М. Г. Скикевич, Л. И. Волошина, Г. Е. Дубова, Л. И. Кущ // Клінічна стоматологія. – 2016. – № 4 (17) – С. 48–53.
Короткий огляд (реферат): Запах относят к химическим раздражителям, которые, наряду с механическими и тепловыми, влияют на слюнные железы через нервные волокна. Обзор последних достижений в области мозговых механизмов восприятия запаха показал, что путь ретроназального восприятия очень сложный. Ароматизация пищевых продуктов без учета особенностей реакции организма может привести к нарушению пищевых предпочтений и сенсорным отклонениям, что обуславливает актуальность работы. Целью работы было исследование процесса отклика организма (скорость выделения слюны) на различные ароматы: свежий аромат плодов, растворы жидких промышленных ароматизаторов из одноименных плодов и продукты, содержащие натуральные жидкие ароматизаторы. Работа проведена на основании узнаваемости или эмоциональных впечатлений от аромата свежих плодов, растворов жидких ароматизаторов, напитка с ароматизаторами; Запах відносять до хімічних подразників, які, поряд з механічними і тепловими, вплива- ють на слинні залози через нервові волокна. Огляд останніх досягнень в ділянці мозкових механізмів сприйняття запаху показав, що шлях ретроназального сприйняття дуже складний. Ароматизашя харчових продуктів без урахування особливостей реакції організму може призвести до порушен- ня харчових переваг і сенсорних відхилень, що зумовлює актуальність роботи. Метою роботи бул: дослідження процесу відгуку організму (швидкість виділення слини) на різні аромати: свіжий аромат плодів, розчини рідких промислових ароматизаторів з однойменних плодів і продукти, іп: містять натуральні рідкі ароматизатори. Робота проведена на підставі впізнаваності або емо ційних вражень від аромату свіжих плодів, розчинів рідких ароматизаторів, напою з ароматизаторами; The aim of the study was the examination of body’s response process (saliva speed) on different flavors: fresh fruit flavor, solutions of liquid industrial flavors of the same name fruit and products comprising natural liquid flavors. The study was conducted on the basis of recognition of emotional impression from the flavor of fresh fruit, liquid aromas solutions, drinks with flavor.
Ключові слова: аромат
сиалометрия
ретроназальное восприятие
аромат
сіалометрії
ретроназальне сприйняття
aroma
sialometry
retronasal perception
ISSN: 2311-9624
УДК [664-0.35.66]:612.313
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10058
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Sk_Vol.pdf658,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.