Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10237
Назва: Еffect of Brassica oleracea extract on the erythron state during chronic yttrium salt intak
Інші назви: Вплив екстракту Brassica oleracea на стан еритрону при хронічному введенні солі ітрію
Влияние экстракта Brassica oleracea на состояние эритрона при хроническом введении соли итрия
Автори: Devyatkina, N. M.
Дев'яткіна, Наталія Миколаївна
Девяткина, Наталья Николаевна
Дата публікації: 2018
Видавець: Wydawnictwo Aluna, Polska
Бібліографічний опис: Devyatkina N. M. Еffect of Brassica oleracea extract on the erythron state during chronic yttrium salt intak / N. M. Devyatkina // Wiadomosci lekarskie. – 2018. – Т. LXXI, nr. 7. – С. 1259–1262.
Короткий огляд (реферат): Blood samples obtained were studied to evaluate red blood cells (RBC) count, hematocrit, total hemoglobin, RBC indices and reticulocyte content (Rt). The total number of karyocytes in the bone marrow of the femoral bone of the rats and their myelogram were investigated. The administration of yttrium acetate to the animals did not cause signi cant changes in “red” blood, but resulted in decreased Rt content compared with the intact control. There was a decrease in the karyocyte count in the bone marrow, the count of normoblasts and the total count of all erythroid cells. The use of the broccoli extract resulted in an increase in the blood Rt content in 1.4 times compared with the same level of yttrium loading without pharmacological correction. In the bone marrow of the animals of this group, the number of erythroid cells increased as well as the number of pro-normoblasts.
Ключові слова: salt of yttrium
extract of broccoli
erythropoiesis
red blood cells
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10237
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фармакології, клінічної фармакології та фармації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Devyatkina_Еffect_of_Brassica_oleracea_extract.pdf254,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.