Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1040
Назва: Периферична нервова система
Інші назви: Периферическая нервная система
Автори: Тихонова, Олеся Олександрівна
Тарасенко, Яна Альбертівна
Тихонова, Олеся Александровна
Тарасенко, Яна Альбертовна
Дата публікації: 2012
Видавець: Видавництво "Полтавський літератор"
Бібліографічний опис: Тихонова О. О. Периферична нервова система : навч.-метод. вид. [для студ. вищ. навч. закл.] / О. О. Тихонова, Я. А. Тарасенко. – Полтава, 2012. – 182 с.
Короткий огляд (реферат): Навчально-методичний посібник містить відомості про спинномозкові нерви, 12 пар черепних нервів, а також клінічні аспекти, пов'язані з ними. Посібник включає питання тестового контролю та ситуаційні завдання з урахуванням їх практичного значення та клінічного застосування. Для студентів медичних вузів ІІІ-ІV рівня акредитації, може бути корисний практикуючим лікарям неврологічного профілю, аспірантам; ВВЕДЕННЯ Морфологія нервової системи - один із найскладніших розділів анатомії. Нервова система забезпечує взаємодію всіх органів і систем людини, здійснює обмін інформацією, визначає адаптаційні взаємозв'язки організму з навколишнім середовищем. Правильне засвоєння студентами анатомії нервової системи визначає матеріалістичне формування поняття організму як цілісної системи, створює базу для вивчення теоретичних і клінічних дисциплін (невропатології, нейрохірургії, психіатрії та ін.). Нервова система поділяється на центральну і периферичну. Периферичну нервову систему утворюють 12 пар черепних нервів та 31 пара спинномозкових нервів. Вивчення периферичної нервової системи має велике практичне та діагностичне значення. У клінічній практиці часто зустрічаються такі захворювання периферичних нервів як радикуліт, менінгорадикуліт, радикулоневрит, фунікуліт, нейродерміт, неврит, нейроміозит, оперізувальний лишай, невралгія трійчастого нерва та ін. У посібнику використаний досвід викладання периферичної нервової системи на кафедрі нормальної анатомії людини Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія» із застосуванням оригінальних схем, а також малюнків із різних атласів та підручників з анатомії людини. Посібник є доповненням до існуючого анатомічного керівництва та підручників з анатомії. Враховуючи клінічно-прикладне значення знань з неврології, вивчаючи запропоновані варіанти ліцензійного іспиту «Крок-1», ми з'ясували, що близько половини ситуаційних завдань цього іспиту присвячені будові нервової системи і, зокрема, спинномозковим та черепним нервам. Це стало основним аргументом для написання посібника, який доповнений елементами клінічної анатомії та ситуаційними завданнями, питаннями усного і тестового контролю. Навчально-методичний посібник рекомендовано ЦМК ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія».
Ключові слова: черепні нерви
спинномозкові нерви
черепные нервы
спинномозговые нервы
ISSN: 978-966-8304-96-5
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1040
Розташовується у зібраннях:Навчально-методичні видання. Кафедра анатомії людини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
perf_nerv.pdf1,98 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.