Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10454
Назва: Роль макрофагів в імунопатогенезі псоріазу та ожиріння
Інші назви: Роль макрофагов в иммунопатогенезе псориаза и ожирения
Role of macrophages in immunopathogenesis of psoriasis and obesity
Автори: Ємченко, Яна Олександрівна
Емченко, Яна Александровна
Yemchenko, Ya. O.
Дата публікації: 2018
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Ємченко Я. О. Роль макрофагів в імунопатогенезі псоріазу та ожиріння / Я. О. Ємченко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2018. – Т. 18, вип. 4 (64). – С. 122–127.
Короткий огляд (реферат): Псоріаз - одне з найбільш розповсюджених хронічних рецидивуючих мультифакторних захворювань шкіри з домінуванням генетичної упередженості, для якої характерні гіперпроліферація епідермальних клітин, порушення процесу кератинізації на тлі запальної реакції в дермі, а також ураження нігтів, суглобів і волосистої частини голови. За результатами клініко-епідеміологічних досліджень, на псоріаз хворіє біля 3-4 % населення нашої планети, незалежно від статі, віку та етнічної групи, при цьому питома вага цієї патології в загальній структурі шкірних хвороб сягає, за даними різних авторів, від 1%- до 40%. Однак, незважаючи на значне поширення псоріазу та на велику кількість робіт з цієї проблеми, до сих пір немає єдиного погляду на патогенез цього дерматозу. Для об’єктивного розуміння патогенезу псоріазу необхідно враховувати недостатньо вивчену коморбідність цієї патології. Останнім часом спостерігається стала тенденція зростання псоріатичної хвороби та ожиріння, в патогенезі яких значна роль відведена системному запаленню та макрофагам. По результатам дослідження виявлено, що загальною ланкою патогенезу ожиріння та псоріазу є системне запалення, яке проявляється у збільшені кількості макрофагів, що продукують велику кількість прозапальних цитокінів. Таким чином, ожиріння і запалення викликає порочне коло причинно-наслідкових зв'язків. Так, ожиріння провокує запалення, а запалення в свою чергу, посилює ожиріння і перешкоджає зниженню ваги. Таким чином, тісний взаємозв’язок між псоріазом та ожирінням є надзвичайно важливим у підборі персоніфікованої терапії. Тому перспективою подальших досліджень є більш поглиблене вивчення коморбідності псоріатичної хвороби, що дозволить виявити нові мішені терапії даного дерматозу.
Ключові слова: псоріаз
імунопатогенез
цитокіни
IL-33
поляризація макрофагів
DOI: DOI:10.31718/2077-1096.18.4.122
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10454
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра шкірних та венеричних хвороб
Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 18, вип. 4 (64)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
rolmakrofagivvimynopatogeneziprupsoriazi.pdf347,23 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.