Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10639
Назва: Використання інформаційних технологій для покращення самоконтролю у хворих на цукровий діабет
Інші назви: Использование информационных технологий для оптимизации самоконтроля у больных сахарным диабетом
The usage of information technologies for optimization of self-control at patients with diabetes mellitus type 1
Автори: Голдобiн, Павло Олександрович
Голдобин, Павел Александрович
Goldobin, P. O.
Дата публікації: 2018
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Голдобін П. О. Використання інформаційних технологій для покращення самоконтролю у хворих на цукровий діабет / П. О. Голдобін // Вісник проблем біології і медицини. – 2018. – Вип. 1, т. 1 (142). – С. 246–251.
Короткий огляд (реферат): В статті розглянуто можливості використання інформаційних технологій для покращення самоконтролю у хворих на цукровий діабет за участі 139 хворих на цукровий діабет типу І та 20 практично здорових осіб. Програма складається з двох вікон – «Індивідуальний тренд глікемії» та «Енергобаланс». Пацієнт вводить рівень глікемії натще та постпрандіальний, вік, стать, зріст, визначає рівень фізичної активності. Прогностична ефективність діалогового вікна «Індивідуальний тренд глікемії» для верифікації типу глікемічної кривої встановлена як 97,5%, діагностична ефективність – 86,8% (р=0,02, χ2=3,84), для прогнозування рівня HbA1c – 95,7 та 84,1% (р=0,012, χ2=2,34). Доведено високу ефективність діалогового вікна «Енергобаланс» при використанні його як методу самоконтролю – рівень HbA1c знизився з 9,7±1,2% до 7,5±0,87% (р<0,05), абсолютна ефективність – 96,0%, відносна – 1,99 [1,49-2,67], відношення шансів – 24,1 [8,95-64,7]; В статье рассматриваются возможности использования информационных технологий для оптимизации самоконтроля у больных сахарным диабетом при участии 139 больных сахарным диабетом 1 типа и 20 практически здоровых лиц. Программа состоит из двух окон – «Индивидуальный тренд гликемии» и «Энергобаланс». Пациент вводит уровень гликемии натощак и постпрандиальный, возраст, пол, рост, а также уровень физической активности. Прогностическая ценность диалогового окна «Индивидуальный тренд гликемии» для верификации типа гликемической кривой установлена как 97,5%, диагностическая эффективность – 86,8% (р=0,02, χ2=3,84), для прогнозирования уровня HbA1c – 95,7 и 84,1% (р=0,012, χ2=2,34). Доказана высокая эффективность диалогового окна «Энергобаланс» при использовании его как метода самоконтроля – уровень HbA1c снизился с 9,7±1,2 до 7,5±0,87% (р<0,05), абсолютная эффективность – 96,0%, относительная – 1,99 [1,49-2,67], отношение шансов – 24,1 [8,95-64,7]; The possibilities of using information technologies for optimization of self-control at patients with diabetes mellitus type 1 are considered in the article. With the usage of “Excel for of Windows, 2007”, including of 39 patients with diabetes mellitus type 1 and 20 healthy persons, it was worked out and approved programme complex. The first step of our research was development of dialog box the “Individual glycemic trend”. The program allows to provide early diagnostics of fasting and postprandial glycemia, to define the state of glycemic control. The program allows to distribute investigated persons according to different categories of glycemic profile: 1) normal; 2) high-risk groups; 3) glucose intolerance; 4) diabetic type of glycemic curve. Then, the category “Diabetic type of glycemic curve” can be defined patients due to: 1) hypoglycemic trend; 2) hyperglycemic trend; 3) compensated euglicemic trend. The offered algorithm gives the possibility of rapid decision-making on the stage of early diagnostics. The second stage of work was creation of dialog box the “Energy balance”. In this dialog box patient must enter age, sex, height, and, also, the type of physical activity (active, middle active, low active, mental work). The program performs the function of calculator and makes counting of food and energic value of foodstuffs – in calories and gravimetric equivalents. The patient enters datas that answer the food loading now – type and weight of the accepted product. As a result, patient gets automaticaly the level of the used kilo-calories and number of panary units, and also the recommended short-acting insulin units for this situation. As an alternative, the programme suggestes to change the level automatically or increase the level of physical activity. Software allows to calculate individual energy inputs of person in accordance with his anthropometric data, as to activity and its type. The prognostic value of dialog box the «Individual glycemic trend» for verifing of glycemic curve type was set as 97,5%. The diagnostic efficiency – 86,8% (р=0,02, χ2=3,84), for prognosis of HbA1c level – 95,7 and 84,1% (р=0,012, χ2=2,34). It was, also, proved the high efficiency of dialog box the “Energy balance” for usage as the method of self-control – the level of HbA1c decreased from 9,7±1,2 to 7,5±0,87% (р<0,05), absolute efficiency was 96,0%, relative efficiency – 1,99 [1,49-2,67], odds ratio – 24,1 [8,95-64,7]. Thus, the proposed dialog boxes allow to find quickly and effectively the disbalance between energy coming and energy consumption in different types of activity. This information can help to observe the diet balanced as the most important factor for supporting of glycemic homeostasis. So, it was proposed the simple and accessible programme for optimization of self-control at patients with a diabetes mellitus type 1.
Ключові слова: цукровий діабет
самоконтроль
інформаційне забезпечення
сахарный диабет
самоконтроль
информационное обеспечение
diabetes mellitus
self-control
informational support
ISSN: 2523-4110
2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2018-1-1-142-246-251
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10639
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1, Том 1 (142)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Goldobin_The_usage_of_information_technologies.pdf2,77 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.