Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10850
Назва: Дослідження вмісту цезію-137 та стронцію-90 у продуктах харчування з оцінкою доз опромінення населення і можливих негативних наслідків для здоров’я
Інші назви: Исследование содержания цезия-137 и стронция-90 в продуктах питания с оценкой доз облучения населения и возможных негативных последствий для здоровья
The research of cesium-137 contents and strontium-90 in food with the assessment of doses’ exposure on people and possible negativehealth effects
Автори: Куцак, Алла Валеріївна
Севальнєв, Анатолій Іванович
Костенецький, М. І.
Соколовський, Д. М.
Кривсун, К. В.
Куцак, Алла Валерьевна
Севальнев, Анатолий Иванович
Костенецкий, М. И.
Соколовский, Д. Н.
Kutsak, A. V.
Sevalnev, A. I.
Kostenetsky, M. I.
Sokolovsky, D. M.
Krivsun, K. V.
Дата публікації: 2017
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Дослідження вмісту цезію-137 та стронцію-90 у продуктах харчування з оцінкою доз опромінення населення і можливих негативних наслідків для здоров’я / А. В. Куцак, А. І. Севальнєв, М. І. Костенецький [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2017. – Вип. 1 (135). – С. 75–78.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню вмісту цезію-137 та стронцію-90 у продуктах харчування з оцінкою доз опромінення населення і можливих негативних наслідків для здоров’я. Встановлено, що найбільш вагомими в радіаційному відношенні є риба прісноводна, м’ясо і м’ясопродукти, найменш – хліб і хлібопродукти, вода. При цьому, якщо в 1987 році вміст 137Cs приблизно в 5-10 разів перевищував вміст 90Sr, то перевищень вмісту 137Cs від 90Sr в останні роки в досліджуваних продуктах жодного разу не реєструвалось. Визначено, що дози опромінення населення за рахунок харчового раціону в середньому склали 0,0035 мЗв, що в 21,1 разів менше, ніж в 1987 році. Негативні наслідки для населення Запорізької області від опромінення за рахунок харчового раціону є вкрай незначними і можуть бути маркерами рівня радіоактивного забруднення території Запорізької області радіонуклідами Чорнобильського походження; Статья посвящена исследованию содержания цезия-137 и стронция-90 в продуктах питания с оценкой доз облучения населения и возможных негативных последствий для здоровья. Установлено, что наиболее весомой в радиационном отношении является рыба пресноводная, мясо и мясопродукты, наименее – хлеб и хлебопродукты, вода. При этом, если в 1987 году содержание 137Cs приблизительно в 5-10 раз превышало содержание 90Sr, то превышений содержания 137Cs от 90Sr в последние годы в исследуемых продуктах ни разу не регистрировалось. Определено, что дозы облучения населения за счет пищевого рациона в среднем составили 0,0035 мЗв, что в 21,1 раз меньше, чем в 1987 году. Негативные последствия для населения Запорожской области от облучения за счет пищевого рациона являются крайне незначительными и могут быть маркерами уровня радиоактивного загрязнения территории Запорожской области радионуклидами Чернобыльского происхождения; Even after 30 years from the Chernobyl disaster, the main factor of radiation exposure on people in Ukraine still is the internal irradiation due to oral intake of radionuclides 137Cs and 90Sr. These radionuclides that enter the human body through food chains with food products, and now form up to 80% of the dose on people of Ukraine of Chernobyl origin, that’s why the control over their content in food is very relevant. The aim of the work was to study the content of cesium-137 and strontium-90 in food products with an assessment of the doses on people and possible negative health effects. Object and methods. State statistical reporting data – semi-annual «Reports on the study of radioactivity of food products and environmental objects» (f. R1) of the Sanitary and Epidemiological Service of the Zaporizhzhya region for 1987 and from the period of 2010-2014 were taken as materials for analysis. To calculate the doses from technogenic sources, the results of radiochemical studies of 90Sr and 137Cs in food products were used. Results: it has been established that the most significant radiation source is freshwater fish, meat and meat products, the least – bread and bread products, water. Moreover, if in 1987 the content of 137Cs was approximately 5-10 times higher than the content of 90Sr, the excess of the content of 137Cs from 90Sr in recent years in the researched products has never been recorded. Certainly, the radiation doses on people due to the food ration averaged 0.0035 mSv, which is 21.1 times less than in 1987. The issues of assessment and management of radiation risks are very relevant, in the future, within the system of socio-ecological monitoring, which is carried out in accordance with the regional «Program of the Protection of people of the Zaporizhzhya region from the Effects of Ionizing Radiation», it is planning a constant control of radionuclide content in food and drinking water with assessment of radiation doses and possible negative consequences for the people’s health. Conclusion. Negative consequences for the people of Zaporizhzhya region from radiation exposure due to food rations are extremely insignificant and may be markers of the level of radioactive pollution of the territory of the Zaporizhzhya region with radionuclides of Chernobyl origin.
Ключові слова: продукти харчування
радіоактивні речовини
здоров’я населення
дози опромінення
продукты питания
радиоактивные вещества
здоровье населения
дозы облучения
food products
radioactive substances
people’s health
radiation doses
ISSN: 2523-4110
2077-4214
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10850
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (135)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kutsak_The_research_of_cesium_137_contents.pdf223,33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.