Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10864
Назва: Вплив тривалого введення глутамату натрію на рівень деяких метаболітів азотистого обміну в сироватці крові щурів
Інші назви: Влияние длительного введения глутамата натрия на уровень некоторых метаболитов азотистого обмена в сыворотке крови крыс
The influence of sodium glutamate prolonged administration on levels of certain metabolites of nitrogen metabolism in rat’s serum
Автори: Бевзо, В. В.
Bevzo, V. V.
Дата публікації: 2017
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Бевзо В. В. Вплив тривалого введення глутамату натрію на рівень деяких метаболітів азотистого обміну в сироватці крові щурів / В. В. Бевзо // Вісник проблем біології і медицини. – 2017. – Вип. 1 (135). – С. 83–86.
Короткий огляд (реферат): Досліджено вплив тривалого перорального введення глутамату натрію в дозі 30 мг/кг маси тіла впродовж 28 діб на вміст деяких метаболітів азотистого обміну. Показано, що щоденне пероральне введення 4% розчину глутамату натрію протягом 4-х тижнів призводить до збільшення рівня загального білка на 23%, сечовини – на 44%, сечової кислоти – на 30% та креатиніну – на 18% у порівнянні з контрольною групою щурів. Такі зміни можуть бути одним із факторів розвитку синдрому ендогенної інтоксикації при тривалому вживанні харчової добавки – глутамату натрію; Исследовано влияние длительного приема внутрь глутамата натрия в дозе 30 мг/кг массы тела в течение 28 суток на содержание некоторых метаболитов азотистого обмена. Показано, что ежедневное пероральное введение 4% раствора глутамата натрия в течение 4-х недель приводит к увеличению уровня общего белка на 23%, мочевины – на 44%, мочевой кислоты – на 30% и креатинина – на 18% по сравнению с контрольной группой крыс. Такие изменения могут быть одним из факторов развития синдрома эндогенной интоксикации при длительном употреблении пищевой добавки – глутамата натрия; The widespread use of glutamic acid in medicine and food industry, of course, is due primarily to its participation in metabolic reactions of the body and, above all, protein metabolism. The purpose of that scientific research is to figure out the effects of prolonged administration of sodium glutamate on the content of total protein, urea, uric acid and creatinine in rat’s serum at a dose of 30 mg/kg of body weight for 28 days. The work carried out on 90 white nonlinear rats with 120-160 g weight, which was divided into two groups: experimental and intact rats that received daily per os 3% aaqueous solution of sodium glutamate in 1 ml for 30 mg/ kg of body weight for 28 days. This dose corresponded to 2 g of sodium glutamate to the average person. Shown an increase of total protein in rat’s blood serum under the influence of sodium glutamate. The probable change of this index was observed at day 28 of the experiment which been higher than the corresponding values of the control animals by 23%. Glutamic acid that shows anabolic effect plays an important role in the removing of ammonia from the body and engaging in the cycle of urea synthesis. The possible increase of urea in the blood serum of experimental animals under sodium glutamate administration was observed by 17% on the 14th and 44% on the 28th day. Another product of nitrogen metabolism is uric acid. During blood serum research of animals which were treated with MSG was determined a significant increase of uric acid in 1.2 and 1.3 times respectively, compared to the control group that was treated with distilled water on the 21 and 28 days of the experiment. Creatinine changes in rat’s blood serum during oral administration of sodium glutamate were less pronounced. It was established that the level of serum creatinine in experimental animals was growing on the 28th day of the experiment on 18% respectively compared with the control group of animals. Thus, the central metabolite of nitrogen metabolism is MSG which under normal circumstances is involved in the metabolism of proteins, carbohydrates, and lipids and reveals the significant effect on metabolism during the prolonged oral administration of 30 mg/kg of body weight leads to an increase of all studied parameters of nitrogen metabolism in serum. These changes may be a factor of the syndrome of endogenous intoxication under prolonged use of food additives – sodium glutamate in safe amounts.
Ключові слова: щури
глутамат натрію
загальний білок
сечовина
сечова кислота
креатинін
сироватка крові
глутамат натрия
общий белок
мочевина
мочевая кислота
креатинин
сыворотка крови
крысы
monosodium glutamate
total protein
urea
uric acid
creatinines
serum
rat
ISSN: 2523-4110
2077-4214
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10864
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (135)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Bevzo_The_influence_of_sodium_glutamate_prolonged_administration.pdf255,6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.