Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10962
Назва: Роль РРАR в патогенезі псоріазу та ожиріння
Інші назви: Роль PPAR в патогенезе псориаза и ожирения
The role of PPAR in the pathogenesis of psoriasis and obesity
Автори: Ємченко, Яна Олександрівна
Емченко, Яна Александровна
Yemchenko, Ya.
Дата публікації: 2019
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Ємченко Я. О. Роль PPAR в патогенезі псоріазу та ожиріння / Я. О. Ємченко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2019. – № 2 (66). – С. 224–229.
Короткий огляд (реферат): Псоріаз - одне з найбільш розповсюджених хронічних рецидивуючих мультифакторних захворювань шкіри з домінуванням генетичної упередженості, для якого характерні гіперпроліферація епідермальних клітин, порушення процесу кератинізації на тлі запальної реакції в дермі, а також ураження нігтів, суглобів і волосистої частини голови, яке провокується екзогенними і ендогенними факто- рами та проявляється еритематозно - лускатими елементами, папулами і бляшками. За результатами клініко-епідеміологічних досліджень, на псоріаз хворіє біля 3-4 % населення нашої планети, незалежно від статі, віку та етнічної групи, при цьому питома вага цієї патології в загальній структурі шкірних хвороб сягає, за даними різних авторів, від 1% до 40%. Однак, незважаючи на значне поширення псоріазу та на велику кількість робіт з цієї проблеми, до сих пір немає єдиного погляду на патогенез цього дерматозу. Дані багатьох клінічних досліджень доводять, що останнім часом спостерігається збільшення випадків коморбідності псоріазу та ожиріння, що призводить до тяжких, атипових, інвалідизуючих та резистентних до терапії форм дерматозу. Все це значно погіршує якість життя пацієнтів, знижує працездатність та соціальну активність хворих на псоріаз, що визначає не тільки медичну, але й соціальну значимість проблеми. Причинами розвитку псоріазу та абдомінального ожиріння є імунологічні порушення і генетичні дефекти. Особливістю патогенезу у хворих на псоріаз з ожирінням, на відміну від хворих без надмірної маси тіла, є статистичнозначиме зростання гіперлептинемії і збільшення системного цитокінового прозапального потенціалу. Тому перспективою подальших досліджень є більш поглиблене вивчення імунопатогенезу коморбідності псоріатичної хвороби, що дозволить виявити нові мішені терапії даного дерматозу.
Ключові слова: псоріаз
ожиріння
патогенез
системне запалення
псориаз
ожирение
патогенез
системное воспаление
psoriasis
obesity
pathogenesis
systemic inflammation
DOI: 10.31718/2077-1096.19.2.224
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10962
Розташовується у зібраннях:Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 19, вип. 2 (66)
Наукові праці. Кафедра шкірних та венеричних хвороб

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
rolpparvpatogenezipsoriazytaohirinny.pdf362,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.