Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11475
Назва: Культуральні властивості грибів родини Mucoraceae та роду Aspergillus – збудників опортуністичних інфекцій людини і тварин
Інші назви: Культуральные свойства грибов семьи Mucoraceae и рода Aspergillus – возбудителей оппортунистических инфекций человека и животных
Cultural properties of fungi of the family Mucoraceae, the genus Aspergillus as causative agents of zooanthroponosis
Автори: Кінаш, Оксана В'ячеславівна
Кинаш, Оксана Вячеславовна
Кinash, О. V.
Скотаренко, Тетяна Анатоліївна
Скотаренко, Татьяна Анатольевна
Skotarenko, T. A.
Дата публікації: 2019
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Кінаш О. В. Культуральні властивості грибів родини Mucoraceae та роду Aspergillus – збудників опортуністичних інфекцій людини і тварин / О. В. Кінаш, Т. А. Скотаренко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2019. – Т. 19, вип. 1 (65). – С. 61–65.
Короткий огляд (реферат): В Україні досить загрозливим є зростання кількості інфекцій грибкової етіології, в тому числі аспергільозу і мукормікозу, на фоні ВІЛ/СНІД, туберкульозу, бронхіальної астми та онкологічних захворювань [11]. В опрацьованих нами літературних джерелах відсутні відомості щодо того, які з найбільш вживаних поживних середовищ забезпечують найвищу біосинтетичну активність грибів родини Mucoraceae та роду Aspergillus. Метою дослідження було вивчення культуральних властивостей досліджуваних ізолятів грибів на різних поживних середовищах. Досліджували польові ізоляти грибів Mucor ramosissimus Samutsevitsch, Rhizopus spp., Aspergillus fumigatus Fresenius, Aspergillus niger van Tieghem, Aspergillus flavus Link. Використано поживні середовища: середовище Плаута, середовище Григоракі, агар Чапека, агар Сабуро, сусло-агар, середовище Ван-Ітерсона, бульйон Сабуро, середовище медове. Концентрацію спор грибів в 1см3 інокулюму визначали на основі стандартних методів за допомогою камери Горяєва. Визначення інтенсивності спороутворення на різних поживних середовищах проводили за загальноприйнятою методикою й оцінювали в КУО/см2 [30]. Найбільш інтенсивний ріст мікроміцетів роду Mucor та Aspergillus встановлено на середовищах з вмістом сахарози, декстрози, мальтози, глюкози, декстрину, гліцерину або рослинних компонентів (агар Сабуро, агар Чапека, сусло-агар, середовище Григоракі, середовище Плаута); В Украине достаточно угрожающим является рост количества инфекций грибковой этиологии, в том числе аспергиллезов и мукормикозов, на фоне ВИЧ / СПИД, туберкулеза, бронхиальной астмы и онкологических заболеваний [11]. В обработанных нами литературных источниках отсутствуют сведения о том, какие из наиболее употребляемых питательных сред обеспечивают наивысшую биосинтетическую активность грибов семьи Mucoraceae и рода Aspergillus. Целью исследования было изучение культуральных свойств исследуемых изолятов грибов на различных питательных средах. Исследовали полевые изоляты грибов Mucor ramosissimus Samutsevitsch, Rhizopus spp., Aspergillus fumigatus Fresenius, Aspergillus niger van Tieghem, Aspergillus flavus Link. Использованы питательные среды: среда Плаута, среда Григораки, агар Чапека, агар Сабуро, сусло-агар, среда Ван Итерсона, бульон Сабуро, среда медовая. Концентрацию спор грибов в 1см3 инокулюма определяли на основе стандартных методов с помощью камеры Горяева. Определение интенсивности спорообразования на различных питательных средах проводили по общепринятой методике и оценивали в КОЕ / см2. Наиболее интенсивный рост микромицетов рода Mucor и Aspergillus установлено на средах с содержанием сахарозы, мальтозы, глюкозы, декстрина, глицерина или растительных компонентов (агар Сабуро, агар Чапека, сусло-агар, среда Григораки, среда Плаута); At present, in Ukraine there is a growing prevalence of fungal infections, including aspergillosis and mucormycosis, against HIV / AIDS, tuberculosis, bronchial asthma and cancerous diseases [11]. The literature available presents scanty data on which of the most commonly used nutrient media provide the highest biosynthetic activity for the fungi of the family Mucoraceae, the genus Aspergillus. The aim of this study was to investigate the cultural properties of the studied isolates of fungi on different nutrient media. The following field fungi isolates were studied: Mucor ramosissimus Samutsevitsch, Rhizopus spp., Aspergillus fumigatus Fresenius, Aspergillus niger van Tieghem, Aspergillus flavus Link. The following nutrient media were used: the Plout medium, the Grigoraki medium, the Czapek agar, the Sabouraud agar, the wort-agar, the Van Eterson medium, the Sabouraud-dextrose broth, the honey medium. The concentration of fungi spores per 1 cm3 of inoculum was assessed on the basis of standard methods using a Goryaev's chamber. The evaluation of the intensity of spore formation on different nutrient media was carried out by standard techniques and assessed in CFU/ cm2 [30]. The most intense growth of micromycetes of the Mucor and Aspergillus genera is found on media containing sucrose, dextrose, maltose, glucose, dextrin, glycerol or plant components (the Sabouraud agar, the Czapek agar, the wort agar, the Grigoraki medium, and the Plout medium).
Ключові слова: культуральні властивості
гриби-опортуністи
Mucor ramosissimus
Rhizopus spp
Aspergillus fumigatus
Aspergillus niger
Aspergillus flavus
культуральные свойства
грибы-оппортунисты
Mucor ramosissimus
Rhizopus spp
Aspergillus fumigatus
Aspergillus niger
Aspergillus flavus
cultural properties
opportunistic fungi
Mucor ramosissimus
Rhizopus spp.
Aspergillus fumigatus
Aspergillus niger
Aspergillus flavus
ISSN: 2077-1096
DOI: 10.31718/2077-1096.19.1.61
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11475
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології
Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 19, вип. 1 (65)
Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Cultural_properties_of_fungi_of_the_family.pdf344,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.