Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11477
Назва: Антибіотикорезистентність мікроорганізмів, ізольованих з молока
Інші назви: Антибиотикорезистентность микроорганизмов, изолированных из молока
Antibiotic resistance of microorganisms isolated from milk
Автори: Гадзевич, О. В.
Гадзевич, О. В.
Hadzevych, O. V.
Палій, А. П.
Палий, А. П.
Paliy, A. P.
Кінаш, Оксана В'ячеславівна
Кинаш, Оксана Вячеславовна
Kinash, O. V.
Петров, Р. В.
Петров, Р. В.
Petrov, R. V.
Палій, А. П.
Палий, А. П.
Paliy, A. P.
Дата публікації: 2019
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Антибіотикорезистентність мікроорганізмів, ізольованих з молока / О. В. Гадзевич, А. П. Палій, О. В. Кінаш [та ін.] // Світ медицини та біології. – 2019. – № 3 (69). – С. 245–250.
Короткий огляд (реферат): Проведений аналіз літератури показав, що набуття стійкості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів залишається глобальною проблемою у всьому світі. Нами встановлено, що в етіологічній структурі маститів корів у скотарських господарствах України превалюють Staphylococcus spp. (45,0 %), Streptococcus spp. (29,3 %) та Escherichia coli (17,8 %). Збудники стафілококової етіології мають фактори патогенності, зокрема плазмокоагулазу (55,8 %), лецитиназу (75,6 %) та гемолізини (79,1 %); стійкість до Benzylpenicillinum (55,8 %), Oxacillin (30,3 %), Tetracyclin (89,6 %), Azithromycin (63,9 %), Erythromycin (55,8 %). Ізоляти E. сoli та Streptococcus spp. найбільшу (p=0,0001; p=0,0008) резистентність мають до Tetracyclin (73,5 %, 58,9 %), Cefazolin (64,7 %, 37,5 %) та Doxycycline (58,8 %, 53,6 %), найменшу (p=0,0001; p=0,0008) до фторхінолонів; Проведенный анализ литературы показал, что устойчивость микроорганизмов к антибактериальным препаратам остается глобальной проблемой во всем мире. Нами установлено, что в этиологической структуре маститов коров в скотоводческих хозяйствах Украины превалируют Staphylococcus spp. (45,0 %), Streptococcus spp. (29,3 %) и Escherichia coli (17,8 %). Возбудители стафилококковой этиологии имеют факторы патогенности, а именно плазмокоагулазу (55,8 %), лецитиназу (75,6 %) и гемолизины (79,1 %); устойчивость к Benzylpenicillinum (55,8 %), Oxacillin (30,3 %), Tetracyclin (89,6 %), Azithromycin (63,9 %), Erythromycin (55,8 %). E. сoli и Streptococcus spp. наибольшую (p=0,0001; p=0,0008) резистентность имеют к Tetracyclin (73,5 %, 58,9 %), Cefazolin (64,7 %, 37,5 %) и Doxycycline (58,8 %, 53,6 %), наименьшую (p=0,0001; p=0,0008) к фторхинолонам; The performed literature analysis has shown that the resistance of microorganisms to antibacterial drugs remains a global problem all over the world. It has been established that in the etiological structure of mastitis of cows in cattle farms of Ukraine prevail Staphylococcus spp. (45.0 %), Streptococcus spp. (29.3 %) and Escherichia coli (17.8 %). The causative agents of staphylococcal etiology have pathogenicity factors, namely, plasmocoagulase (55.8 %), lecithinase (75.6 %) and hemolysins (79.1 %); resistance to Benzylpenicillinum (55.8 %), Oxacillin (30.3 %), Tetracyclin (89.6 %), Azithromycin (63.9 %), Erythromycin (55.8 %). E. сoli and Streptococcus spp. has the highest (p=0.0001; p=0.0008) resistance to Tetracyclin (73.5 %, 58.9 %), Cefazolin (64.7 %, 37.5 %) and Doxycycline (58.8 %, 53.6 %), the smallest (p=0.0001; p=0.0008) to fluoroquinolones.
Ключові слова: антибіотикорезистентність
антибіотики
мастит корів
молоко
Staphylococcus spp.
Streptococcus spp
E. coli
антибиотикорезистентность
антибиотики
мастит коров
молоко
Staphylococcus
Streptococcus
E. coli
antibiotic resistance
antibiotic
cow mastitis
milk
Staphylococcus
Streptococcus
E. coli
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2019-3-69-245-250
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11477
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології
Світ медицини та біології, № 3 (69)
Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Antibiotic resistance of microorganisms isolated from milk.pdf743,97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.