Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11574
Назва: Оцінка якості життя у пацієнтів із потребою у лікуванні зубів бічної групи
Інші назви: Assessment of quality of life of patients who require treament in posterior dentition
Автори: Водоріз, Ярослав Юрійович
Ткаченко, Ірина Михайлівна
Vodoriz, Y. Y.
Tkachenko, I. M.
Водорез, Ярослав Юрьевич
Ткаченко, Ирина Михайловна
Дата публікації: 2019
Видавець: ГО «Харківське обласне відділення Асоціації стоматологів України»
Бібліографічний опис: Водоріз Я. Ю. Оцінка якості життя у пацієнтів із потребою у лікуванні зубів бічної групи : матеріали наук.-практ. конф. з між нар. участю «Наука, технології та практика в стоматології» з нагоди 40-річчя відновлення кафедри терапевтичної стоматології Харківського національного медичного університету, ( м. Харків, 30 жовтня 2019 р.) / Я. Ю. Водоріз, І. М. Ткаченко // Питання експериментальної та клінічної стоматології. – 2019. – Вип. 14. – С. 26–29.
Короткий огляд (реферат): Одним з важливих показників якості стоматологічного лікування є показник зміни якості життя пацієнта На ньому і основуються індекси зміни якості життя і ефективності роботи стоматолога. OHIP-49 – блок із 49 запитань, розділених на 6 секцій є однією із найбільш поширених анкет у своєму роді використовується у повсякденній практиці стоматологів різних країн. Мета роботи. Визначити як змінюється якість життя пацієнтів, які потребують лікування і відновлення бічних зубів (молярів, премолярів) та уточнити які складові зазнають більшого впливу. Об’єкти і методи. Анкета пропонувалась повнолітнім чоловікам і жінкам, віком до 44 років, які відносяться до категорії «молодих», згідно ВООЗ), за умови що лікування зубів може бути проведено за допомогою прямих або непрямих реставраційних методів. Результати. Анкетування виявило, що загальна сума балів в дослідній групі в середньому складає 44,91. Результат серед чоловіків (50,69) був більшим ніж у жінок (42,25). У контрольній групі середній результат тесту 38,14 (чоловіків 31,31, жінок 45,42. Аналіз ANOVA виявив, що якість життя у дослідній групі знижується, незалежно від статі (p=0,609). Одночасно з цим, від статі також не залежить характер страждань пацієнтів контрольної групи. Висновок. Аналіз результатів анкетування дає розуміння, що якість життя пацієнтів які потребують лікування та відновлення зубів бічної ділянки знижується на 15,1% у порівнянні з тими, хто лікування не потребує. При цьому даний факт не залежить від статі, про що свідчать вищезгадані результати статистичного тесту (Табл.1). Той факт, що зниження якості життя не є таким суттєвим, у порівнянні з зниженням якості життя пацієнтів, які потребують відновлення фронтальних зубів (1) може пояснюватися тим, що на естетичні порушення пацієнти реагують більш гостро, зокрема жінки молодого віку.
Ключові слова: OHIP-49
зміна якості життя
зуби бічної групи
change in quality of life
posterior teeth
ISBN: 978-617-7738-69-4
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11574
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра пропедевтики терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vodoriz_yakist_zhittya.pdf326,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.