Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11636
Назва: Профілактика нецукрового діабету
Автори: Корчан, Наталія Олександрівна
Корчан, Наталья Александровна
Korchan, N. O.
Громцева, М. К.
Дата публікації: 2014
Видавець: Полтавський національний педагогічний університет ім. В. Г. Короленка
Бібліографічний опис: Корчан Н. О. Профілактика нецукрового діабету / Н. О. Корчан, М. К. Громцева // Науково-методичне забезпечення напряму підготовки «Здоров’я людини». Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції / За загальною редакцією проф. М. В. Гриньової. – Полтава : Астрая, 2014. – С. 49–51.
Короткий огляд (реферат): Близько 3% населення земної кулі хворіє на нецукровий діабет. Крім цього, спостерігається постійний зріст цього захворювання. Кожні 10-15 років кількість хворих діабетом у всіх країнах світу подвоюється. У зв’язку з великою поширеністю і збільшенням росту кількості хворих, нецукровий діабет відносять до соціальних хвороб, він входить у тріаду хвороб разом з онкологічними і серцево-судинними, котрі є основними причинами інвалідності й смертності. Тому не випадково цієї проблемі приділяється велика увага дослідників і практичних лікарів. Гіпоталамічний нецукровий діабет - захворювання, що характеризується спрагою і екскрецією великої кількості сечі з низькою відносною щільністю. Розвиток захворювання пов'язаний з порушенням синтезу, транспортування і вивільнення вазопресину. Вживання великої кількості рідини є компенсаторною реакцією для запобігання дегідратації в організмі. Нецукровий діабет може бути наслідком зниження чутливості рецепторів ниркових канальців до вазопресину, і такий діабет називається нефрогенний нецукровий діабет.
Ключові слова: нецукровий діабет
нефрогенний нецукровий діабет
вазопресин
профілактика нецукрового діабету
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11636
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра анатомії людини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2014_korch_gr.pdf165,96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.