Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1191
Назва: Клінічний випадок сімейної форми гіпертрофічної кардіоміопатії
Автори: Сорокіна, Світлана Іванівна
Сорокина, Светлана Ивановна
Sorokina, S. I.
Шевченко, Тетяна Іванівна
Шевченко, Татьяна Ивановна
Shevchenko, T. I.
Дата публікації: 19-вер-2011
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Сорокіна С. І. Клінічний випадок сімейної форми гіпертрофічної кардіоміопатії / С. І. Сорокіна, Т. І. Шевченко // Проблеми екології та медицини. – 2011. – Т. 15, № 3-4 – С. 147.
Короткий огляд (реферат): Сімейна гіпертрофічна кардіоміопатія (ГКМП)- генетично обумовлене ураження серця, що характеризується локальною гіпертрофією міокарда шлуночків, переважно лівого та перегородки, з високим ризиком раптової смерті в молодому віці. Останнім часом отримані переконливі дані, які свідчать про родинний характер ГКМП з аутосомно-домінантним типом спадкування, визначені гени, мутації в яких призводять до розвитку захворювання, визначено вплив деяких мутацій на фенотип. Метою дослідження є аналіз катамнестичних даних клінічного випадку сімейної форми гіпертрофічної кардіоміопатії. Матеріали і методи. Під спостереженням знаходилась сім’я у трьох поколіннях по жіночій лінії, в якій прослідковувалась родинна ГКМП з метою розробки індивідуальних схем введення хворого в залежності від генотипу, характеру клінічних проявів, прогнозу та ризику раптової смерті.Результати досліджень та висновки. Проведений аналіз катамнестичних даних за 22 роки з клініко-генеалогічним дослідженням. При ретельному обстеженні пацієнтки А, 24 років, яка 2 роки назад народила здорового хлопчика, діагностовано ГПМК з обструкцією вихідного тракту ще у дитячому віці. При аналізі історій хвороб раптово померлих бабусі і матері пацієнтки, що знаходилась під спостереженням, при пат анатомічному дослідженні виявлено виражену гіпертрофію лівого шлуночка ( переважно міжшлуночкової перегородки) у обох випадках з наявністю аномальної судини між правим передсердям та лівим шлуночком у матері. Таким чином, аналіз історії хвороби обстеженої хворої та її рідних дозволяє зробити припущення про наявність сімейної форми гіпертрофічної кардіоміопатії у зв’язку з тим, що діагноз даної форми правомірний при наявності захворювання у двох або більше родичів. Складності та помилки в діагностиці ГКМП в значній мірі пов’язані з: а) відсутністю чіткої клінічної картини захворювання, що не дозволяє діагностувати ГКМП за допомогою фізикального обстеження; б) наявністю стенокардії, що призводить до помилкової діагностики у них ішемічної хвороби серця; в) недостатньо кваліфікованим ультразвуковим обстеженням; г) складністю диференціальної діагностики ГКМП. Аналізуючи даний клінічний випадок, маємо сподівання, що сумний ланцюг у цій родині не матиме продовження.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1191
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
klinichsnuj_vypadok_simejnoyi_formy.pdf76,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.