Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11945
Назва: Роль панкреатичного асциту в прогресуванні гострого тяжкого панкреатиту
Автори: Кас'ян, Володимир Володимирович
Касьян, Владимир Владимирович
Kasian, V. V.
Дата публікації: 24-тра-2018
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Кас'ян В. В. Роль панкреатичного асциту в прогресуванні гострого тяжкого панкреатиту / В. В. Кас'ян // Актуальні питання клінічної медицини : тези доповідей Всеукр. наук.-практ. конф. лікарів-інтернів, магістрів та клінічних ординаторів, присвяченої 25 річчю Навчально-наукового інституту післядипломної освіти 24 травня 2018 р. – Полтава, 2018.– С. 48–49.
Короткий огляд (реферат): Важкий гострий панкреатит пов'язаний з наявністю (пери)панкреатичнного запалення, заочеревинного набряку і перитонеального випоту. Останній зазвичай може спостерігатися при гострому панкреатиті, через витік панкреатичного секрету внаслідок руйнування і некрозу паренхіми підшлункової залози, в тому числі панкреатичних проток. Ця рідина навколо підшлункової залози і в черевній порожнині (панкреатичний асцит) багата панкреатичними протеазами і прозапальними цитокінами. Мета: поліпшити результати лікування хворих на гострий тяжкий панкреатит шляхом визначеня діагностичної та лікувальної тактики у пацієнтів з гострим панкреатитом та випотом в черевній порожнині. Накопичення рідини в періпанкреатичній області та віддалених ділянках черевної порожнини, що спостерігається на КТ, широко поширене на ранній стадії гострого тяжкого панкреатиту. Панкреатичний асцит визначається як масове накопичення панкреатичної рідини в черевній порожнині. Рівень амілази асцитичної рідини, як правило, понад 1000 міжнародних одиниць/л, і співвідношення амілази асцитичної рідини до амілази сироватки становить приблизно 6,0. Рідина, в основному являє собою геморагічний асцит, багата активованими ліполітичними і протеолітичними ферментами, вазоактивними речовинами і запальними цитокінами і не обов'язково інфікована. Дренування цих потенційних токсичних медіаторів з черевної порожнини є раціональним для полегшення тягаря хвороби у хворих в критичному стані оскільки окрім болю, цей ексудат сприяє розвитку синдрому системної запальної відповіді і віддаленої дисфункції органів. Однак рутинне проведення діагностичного та лікувального парацентезу у кожного пацієнта з асцитом за даними літератури не довело свою ефективність і не рекомендується останніми міжнародними рекомендаціями. В той же час у окремої категорії пацієнтів спостерігається виражений позитивний ефект від дренування черевної порожнини. Таким чином, дренування черевної порожнини при гострому панкреатиті ускладненому асцит-перитонітом цілком ймовірно матиме позитивний вплив на результати терапії, а визначення критеріїв відбору пацієнтів для даного втручання потребує подальших досліджень.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11945
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра хірургії № 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Rol_pankreatychnoho_astsytu.pdf190,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.