Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11966
Назва: Історико-ретроспективний аналіз педагогічного бачення професора М. В. Скліфосовського (1836–1904)
Інші назви: Historical and retrospective analysis of the pedagogical vision of professor N. V. Sklifosovsky (1836–1904)
Историко-ретроспективный анализ педагогического видения профессора Н. В. Склифосовского (1836–1904)
Автори: Міщенко, Ігор Віталійович
Шарлай, Наталія Миколаївна
Mishchenko, I. V.
Sharlai, N. N.
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Міщенко І. В. Історико-ретроспективний аналіз педагогічного бачення професора М. В. Скліфосовського (1836–1904) / І. В. Міщенко, Н. М. Шарлай // Історія науки і біографістика : електронне наукове фахове видання, 2019. – № 2. – С. 266–267.
Короткий огляд (реферат): У статті розглядаються провідні аспекти науково-педагогічної діяльності М.В. Скліфосовського, обґрунтовано його внесок у розвиток вітчизняної медичної науки наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні історико-педагогічних аспектів становлення та розвитку ідей вищої медичної освіти у науково-педагогічній спадщині М.В. Скліфосовського, актуалізації його внеску в розвиток вітчизняної медичної науки наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Вирішення поставленої мети досягнуто шляхом вирішення таких завдань: проаналізувати основні віхи життєвого та творчого шляху М.В. Скліфосовського, систематизувати фактори, що визначили становлення його як вченого і особистості; охарактеризувати основні досягнення вченого у різних галузях медичної науки та класифікувати його основні публікації; вивчити специфіку викладацької діяльності М.В. Скліфосовського та трансформацію його поглядів в умовах сьогодення. В результаті проведеного історикоретроспективного аналізу описано біографічний нарис життя та професійної діяльності Миколи Скліфосовського, визначено хронологічні періоди професійної діяльності. Обґрунтовано внесок Миколи Скліфосовського у розвиток світової клінічної та військово-польової хірургії та визначено особливості його викладацької діяльності й фактори формування ідей професійної медичної освіти у науково-педагогічній спадщині. В процесі аналітичного пошуку встановлено необхідність трансформації ідей дослідника в нинішніх умовах реформування медичної галузі України. Вітчизняна система охорони здоров’я нині перебуває в пошуку шляхів виходу з кризової ситуації та побудови нової моделі, наближеної до європейських стандартів. І цей процес обов’язково потребує зміни парадигми базової середньої та вищої медичної освіти. Одним із найважливіших ресурсів успішної реалізації реформ є належне кадрове забезпечення та якісна підготовка медичного персоналу.
Ключові слова: М. В. Скліфосовський
ґенеза медичної освіти
педагогічні погляди
військово-польова хірургія
практичний метод
системний метод
N. V. Sklifosovsky
genesis of medical education
pedagogical views
military field surgery
practical method
system method
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11966
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Іstoriko_retrospektivniy_analіz.pdf384,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.