Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12291
Назва: Аналіз захворюваності хвороб органів травлення в студентській популяції та профілактичні заходи їх подолання
Інші назви: Анализ заболеваемости болезнями органов пищеварения в студенческой популяции и профилактические мероприятия для их предотвращения
Incidence study of gastrointestinal diseases in students and guidelines for their prevention
Автори: Адамович, І. В.
Вовк, К. В.
Літвін, О. І.
Ніколенко, Є. Я.
Бакуменко, М. Г.
Дергачова, А. В.
Адамович, И. В.
Вовк, К. В.
Литвин, Е. И
Николенко, Е. Я.
Бакуменко, М. Г.
Дергачова, А. В.
Adamovych, I. V.
Vovk, K. V.
Litvin, O. I.
Nikolenko, Е. Ya.
Bakumenko, M. G.
Dergachova, A. V.
Дата публікації: 2018
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Аналіз захворюваності хвороб органів травлення в студентській популяції та профілактичні заходи їх подолання / І. В. Адамович, К. В. Вовк, О. І. Літвін [та ін.] // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2018. – Т. 18, вип. 3 (63). – С. 5–7.
Короткий огляд (реферат): Публікація присвячена дослідженню теми сприйнятливості студентської популяції до захворювань органів шлунково-кишкового тракту. У цій статті проаналізована захворюваність і поширеність хвороб органів шлунково-кишкового тракту серед студентів, що навчаються у ВНЗ м. Харкова за даними Харківської міської студентської лікарні за 2016-2017рр. Зроблений порівняльний аналіз цих показників з показниками захворюваності і поширеності цієї патології в загальній популяції населення старше 18 років, за даними ХМП №26 за той же звітний період. На підставі проведеного аналізу запропоновані рекомендації по дотриманню принципів збалансованого харчування для студентів. Особлива увага була звернена авторами на необхідність впровадження профілактичних заходів в практичній діяльності для боротьби з негативними тенденціями поширення цієї категорії захворювань у студентів.
В публикации затрагивается тема восприимчивости студенческой популяции к заболеваниям органов желудочно-кишечного тракта. В данной статье проанализирована заболеваемость и распространенность болезней органов желудочно-кишечного тракта среди студентов, обучающихся в вузах г. Харькова по данным Харьковской городской студенческой больницы за 2016-2017гг. Произведен сравнительный анализ данных показателей с показателями заболеваемости и распространенности данной патологии в общей популяции населения старше 18 лет, по данным ХМП №26 за тот же отчетный период. На основании проведенного анализа предложены рекомендации по соблюдению принципов сбалансированного питания для студентов. Особое внимание было обращено авторами на необходимость внедрения профилактических мероприятий в практической деятельности для борьбы с негативными тенденциями распространения данной категории заболеваний у студентов.
This article deals with the issue on the susceptibility of the student population to gastrointestinal diseases. The incidence and prevalence rates of gastrointestinal diseases were investigated in students studying at Kharkiv higher educational institutions and based on the data provided by the Kharkiv Municipal Student Hospital for 2016-2017. We carried out a comparative analysis of values showing incidence and prevalence of this pathology between the students and the general population over 18 based on the data given by the Kharkiv Municipal Clinic № 26 for the same period. Nutritional guidelines for balanced diet were elaborated for students with reference to this analysis. The authors paid special attention to the necessity of introducing preventive measures into practice in order to combat the negative trends in growing prevalence of these diseases among students. High incidence of gastrointestinal pathology in this group of population can be explained by students’ indifference to their health, their unwilling to adhere to the day regimen and healthy diet. It has been noticed that students often consume food containing a large amount of fats and easily digestible carbohydrates, salt; many of them do not eat enough fruit, vegetables and whole grains as major sources of nutritional fibres. A lot of students combine their education with work, and, unfortunately it is often a night work. Consequently, many students do not adhere to the well-balanced meals, and their usual snacks are coffee and bakery products. It should be pointed out that the diseases of the gastrointestinal tract contribute much in deteriorating the quality of human life, thus preventing the occurrence of this pathology hinders the decline in life quality. Preventive measures are very important in controlling these diseases among young people. Compliance with the dietary patterns and balanced nutrition are among the important factors for primary and secondary prevention of gastrointestinal diseases on which we can have an impact. Strategic directions in solving this problem should be based on large-scale population education through lectures on rational nutrition and healthy dietary habits to foster awareness and personal responsibility for the health and wellbeing.
Ключові слова: захворюваність студентів
хвороби органів шлунково-кишкового тракту
профілактика
збалансоване харчування
заболеваемость студентов
болезни органов желудочно-кишечного тракта
профилактика
сбалансированное питание
incidence rate
students
prevention
balanced nutrition
gastrointestinal diseases
ISSN: 2077-1096 (print)
2077-1126 (online)
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12291
Розташовується у зібраннях:Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 18, вип. 3 (63)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Adamovych_Incidence_study_of_gastrointestinal_diseases.pdf370,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.