Ожиріння: аналіз основних причин смерті та супутньої патології за матеріалами автопсійних випадків

Ескіз недоступний

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Українська медична стоматологічна академія

Анотація

Відома суттєва роль ожиріння в розвитку різноманітних захворювань. Зважаючи на це, метою дослідження був ретроспективний аналіз та оцінка поширеності ожиріння в Львівському регіоні за даними протоколів автопсій із визначенням структури захворюваності та смертності у померлих із ожирінням. Авторами було проаналізовано 4835 автопсійних випадків за період 2011-2015 років на базі КЗ ЛОР «Львівське обласне патологоанатомічне бюро», з них ожиріння, без верифікованого цукрового діабету, виявлено в 266 випадках (5,5%). Серед померлих – 164 (61,7%) жінок, 102 (38,4%) чоловіків. Середній вік померлих жінок становив 68,6±1,7 років, чоловіків – 58,6±1,8 років. Проведено аналіз випадків із ожирінням за двома критеріями: основна причина смерті та супутня патологія. Згідно отриманих результатів за останні п’ять років спостерігається зростання числа випадків померлих із ожирінням. Так, в 2011 році – це 4,2%, тоді як в 2015 році – 6% серед загального числа секцій. Щороку кількість померлих із ожирінням збільшується на 1% в середньому. Також кількість померлих чоловіків з ожирінням зростає кожного року: для порівняння 2011 році – 0,9% від усіх автопсійних випадків, тоді як в 2015 році відсоткова частка склала 2,9%. У хворих з ожирінням основною причиною смерті є захворювання серцево-судинної системи, злоякісні новоутворення та захворювання травної системи. Серед супутньої патології майже у половини хворих виявлено хронічний бронхіт. Також часто зустрічаються захворювання травної, серцево-судинної систем та щитоподібної залози.

Опис

Ключові слова

ожиріння, коморбідність, причини смерті, автопсія, ожирение,, коморбидность, причины смерти, аутопсия, obesity, comorbidity, death cause, autopsy

Бібліографічний опис

Мазур О. Ю. Ожиріння: аналіз основних причин смерті та супутньої патології за матеріалами автопсійних випадків / О. Ю. Мазур, Ю. І. Кузик // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2018. – Т. 18, вип. 3 (63). – С. 180–185.