Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12442
Title: Вплив пірацетаму на процеси гліколізу в модельній системі на основі гомогенатів печінки щурів
Other Titles: Влияние пирацетама на процессы гликолиза в модельной системе на основе гомогенатов печени крыс
The influence of pyracetam on glycolytic processes in model system based on rats liver homogenatis
Authors: Дев'яткіна, Тетяна Олексіївна
Луценко, Руслан Володимирович
Важнича, Олена Митрофанівна
Колот, Еліна Георгіївна
Девяткина, Татьяна Алексеевна
Луценко, Руслан Владимирович
Важничая, Елена Митрофановна
Колот, Элина Георгиевна
Devyatkina, T. A.
Lutzenko, R. V.
Vazzhnichaya, Ye. M.
Kolot, E. G.
Issue Date: 2004
Publisher: Харків, Національний фармацевтичний університет
Citation: Вплив пірацетаму на процеси гліколізу в модельній системі на основі гомогенатів печінки щурів / Т. О. Дев’яткіна, Р. В. Луценко, О. М. Важнича, Е. Г. Колот // Вісник фармації. – 2004. – № 1 (37). – С. 50–52.
Abstract: Процеси гліколізу досліджували при інкубації 20% гомогенату печінки інтактних білих щурів за анаеробних умов. Пірацетам вносили до проб з розрахунку 10-2, 10-1 і 1 мг/г тканини печінки. В модельній системі визначали вміст глюкози, піровиноградної, молочної кислоти та їх співвідношення. Показано, що пірацетам (10-1 і 1 мг/г тканини) виявляв прямі метаболічні властивості, які характеризувалися утворенням на кінцевих етапах анаеробного гліколізу переважно піровиноградної кислоти. Зі збільшенням концентрації пірацетаму його вплив на процеси гліколізу зростає і максимально виражений у концентрації 1 мг/г тканини печінки.
Процессы гликолиза исследовали при инкубации 20% гомогената печени интактных белых крыс в анаэробных условиях. Пирацетам вносили в пробы из расчёта 10-2, 10-1 и 1 мг/г ткани печени. В модельной системе определяли содержание глюкозы, пировиноградной, молочной кислоты и их соотношение. Показано, что пирацетам (10-1 и 1 мг/г ткани) имеет прямые метаболические свойства, которые характеризуются образованием на конечных этапах анаэробного гликолиза преимущественно пировиноградной кислоты. С увеличением концентрации пирацетама его влияние на процессы гликолиза увеличивается и максимально выражено в концентрации 1 мг/г ткани печени.
Glycolytic processes in 20% albino rats’ liver homogenates were investigated under the anaerobic conditions. Pyracetam (10-2, 10-1 and 1 mg/g of tissue weight) was added to the samples. The content of glucose, pyruvic and lactic acids and their ratio were studied in every model system. It was shown, that pyracetam (10-1 and 1 mg/g) demonstrated direcl metabolic properties, wich were characterized by forming of pyruvic acid at the finishing stage of anaerobic glycolysis. Pyracetam’s influence on glycolytic processes increased according to its concentration and was maximal in concentration of 1 mg/g of liver tissue.
UDC: 615.214: 612,352–092.9
URI: http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/12442
Appears in Collections:Наукові праці

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
The_influence_of_pyracetam.pdf88,25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.