Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12460
Назва: Оцінка середньодобового споживання молочних та кисломолочних продуктів харчування у раціоні студентської молоді
Інші назви: Оценка среднесуточного потребления молочных и кисломолочных продуктов питания в рационе студенческой молодежи
Evaluation of average daily consumption of dairy products by students
Автори: Єльцова, Л. Б.
Омельчук, С. Т.
Петросян, А. А.
Ельцова, Л. Б.
Омельчук, С. Т.
Петросян, А. А.
Yeltsova, L. B.
Omel’chuk, S. T.
Petrosyan, A. A.
Дата публікації: 2018
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Єльцова Л. Б. Оцінка середньодобового споживання молочних та кисломолочних продуктів харчування у раціоні студентської молоді / Л. Б. Єльцова, С. Т. Омельчук, А.А. Петросян // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2018. – Т. 18, вип. 4 (64). – С. 13–19.
Короткий огляд (реферат): Усвідомлений щоденний вибір продуктів харчування з розряду "здорових" в свій раціон дає можливість студентської молоді зберігати здоров'я, високий рівень працездатності, в тому числі і розумової. Молочні та кисломолочні продукти є невід'ємною частиною щоденного раціону студентської молоді для забезпечення організму всіма необхідними нутрієнтами та енергією. Мета: оцінка середньодобового споживання молочних і кисломолочних продуктів харчування з метою корекції раціонів студентської молоді. Матеріали і методи: за допомогою карти-опитувальника була зібрана інформація і проведена оцінка результатів дослідження раціонів харчування студентів-медиків. В анкетуванні взяли участь студенти 2, 4, 6 курсів медичних факультетів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Анкетування проводилося добровільно і за попередньою згодою. Формування вибірки довільне. Обсяг вибірки - 858 респондентів, з них 570 - жіночої статі і 288 - чоловічої статі. Вік респондентів від 18 до 25 років. Результати: в даній роботі представлені результати порівняльної оцінки рекомендованих порцій середньодобового споживання молочних і кисломолочних продуктів з фактичними. Проводилась оцінка середньодобового споживання наступних молочних і кисломолочних продуктів: молока, кефіру, йогурту, сметани, масла вершкового, сиру твердого та м'якого. Аналіз споживання молока, кефіру, йогурту, сметани проводився за наступною градацією: не вживаю, до 250 мл., 250-400 мл., більш 400мл .; сиру твердого: не вживаю, до 10 г, 10-20 г, понад 20 г.; сиру: не вживаю, до 100 г., 100-200 м, більше 200 г.; масла вершкового: не вживаю, до 15 г, понад 15 г. Встановлено, що молоко незбиране не включають в свій раціон третина респондентів незалежно від статі і курсу навчання. Включають в свій раціон 250-400 мл щодня менше 20% респондентів. Взагалі не використовують в своєму раціоні кисломолочні продукти половина респондентів молодших курсів незалежно від статі. 250-400 мл кисломолочних продуктів вживають щодня 20% респондентів молодших курсів незалежно від статі і 20 - 30% старших курсів. Сир твердий в межах 10-20 грам в день вживають не більше третини респондентів незалежно від статі і курсу навчання. Сир (не жирний) використовують в своєму раціоні в межах 100-200 грам в день 10 - 30% респондентів в залежності від статі і курсу навчання. Сир (жирний) не вживають половина респондентів незалежно від курсу навчання і статі, 100-200 грам в день використовує 10% респондентів молодших курсів і 20% старших курсів незалежно від статі. Не включають в свій раціон масло вершкове близько 20% респондентів чоловічої статі незалежно від курсу навчання і 30% респондентів жіночої статі. Висновок. Отримані результати свідчать про численні відхилення від національних рекомендацій щодо здорового харчування для населення і реальні ризики виникнення дефіцитних нутрієнтних станів, аліментарних, аліментарнозалежних захворювань. Раціони харчування студентської молоді потребують обов'язкової їх корекції.
Осознанный ежедневный выбор продуктов питания из разряда “здоровых” в свой рацион дает возможность студенческой молодежи сохранять здоровье, высокий уровень работоспособности, в том числе и умственной. Молочные и кисломолочные продукты являются неотъемлемой частью ежедневного рациона студенческой молодежи для обеспечения организма всеми необходимыми нутриентами и энергией. Цель: оценка среднесуточного потребления молочных и кисломолочных продуктов питания с целью коррекции рационов студенческой молодежи. Материалы и методы: с помощью картыопросника [6] была собрана информация и проведена оценка результатов исследования рационов питания студентов-медиков. В анкетировании приняли участие студенты 2, 4, 6 курсов медицинских факультетов Национального медицинского университета имени А.А. Богомольца. Анкетирование проводилось добровольно и по предварительному согласию. Формирование выборки произвольное. Объем выборки – 858 респондентов, из них 570 – женского пола и 288 – мужского пола. Возраст респондентов от 18 до 25 лет. Результаты: в данной работе представлены результаты сравнительной оценки рекомендуемых порций среднесуточного потребления молочных и кисломолочных продуктов с фактическими. Проводилась оценка среднесуточного потребления следующих молочных и кисломолочных продуктов: молока, кефира, йогурта, сметаны, масла сливочного, сыра твердого и мягкого. Анализ потребления молока, кефира, йогурта, сметаны проводился по следующей градации: не употребляю, до 250 мл., 250-400 мл., более 400мл.; сыра твердого: не употребляю, до 10 г., 10-20 г., более 20 г.; творога: не употребляю, до 100 г., 100-200 г., более 200 г.; масла сливочного: не употребляю, до 15 г., более 15 г. Установлено, что молоко цельное не включают в свой рацион треть респондентов независимо от пола и курса обучения. Включают в свой рацион 250-400 мл ежедневно менее 20% респондентов. Вообще не используют в своем рационе кисломолочные продукты половина респондентов младших курсов независимо от пола. 250-400 мл кисломолочных продуктов употребляют ежедневно 20% респондентов младших курсов независимо от пола и 20 – 30% старших курсов. Сыр твердый в пределах 10-20 грамм в день употребляют не более трети респондентов независимо от пола и курса обучения. Творог (не жирный) используют в своем рационе в пределах 100-200 грамм в день 10 – 30% респондентов в зависимости от пола и курса обучения. Творог (жирный) не употребляют половина респондентов независимо от курса обучения и пола, 100-200 грамм в день использует 10% респондентов младших курсов и 20% старших курсов независимо от пола. Не используют в свой рацион масло сливочное около 20% респондентов мужского пола независимо от курса обучения и 30% респондентов женского пола. Вывод. Полученные результаты свидетельствуют о численных отклонениях от национальных рекомендаций по здоровому питанию для населения и реальных рисках возникновения дефицитных нутриентных состояний, алиментарных, алиментарнозависимых заболеваний. Рационы питания студенческой молодежи нуждаются в обязательной их коррекции.
The conscious daily choice of the healthy food contributes to preserving health and high working capacity, including mental performance. Milk and sour-milk products make up the essential part of students’ daily diet needed to supply the body with all necessary nutrients and energy. The aim of this study is to assess daily consumption of milk and sour-milk products in order to correct the students’ diet. Materials and methods: Using the questionnaire [6], the authors questioned medical students and analyzed obtained results on the medical students’ dietary habits. The study involved the 2nd, 4th and 6th study year students of O. Bogomolets National medical university. The survey participation was voluntary by obtaining prior consent from students. The sample was selected randomly. The sample includes 858 respondents, 570 female and 288 male students aged 18-25 years. Results: The study represents the results of comparative assessment of the recommended daily consumption of milk and sour-milk products with their real consumption. The authors have evaluated daily consumption of such dairy products as milk, kefir, yoghurt, sour cream, butter, hard cheese and cottage cheese. The consumption of milk, kefir, yoghurt and sour cream was estimated by the following grading: “I don’t consume these products”, “I consume not more than 250 ml of such products daily”, “I consume 250-400 ml of such products daily”, “I consume more than 400 ml of these products daily”. The consumption of hard cheese was evaluated by the grading: “I don’t consume it”, “I consume not more than 10g daily”, “ I consume about 10- 20g of it daily”, “I consume more than 20g of it daily”; cottage cheese: “I don’t consume it at all”, “I consume not more than 100g daily”, “I consume 100-200g of it daily”, “I consume more than 200g of it daily”; butter: “I don’t consume it”, “I consume not more than 15g of it daily”, “I consume more than 15 g of it daily”. The study has found that one third of the respondents do not consume whole milk, regardless of sex and the year of study. Less than 20% of respondents daily consume 250-400 ml of milk. Half of the junior student respondents do not consume sour-milk products at all regardless of sex. 20% of the junior students and 20-30% of the senior respondents consume 250-400 ml of sour-milk products daily irrespective of sex. No more than one third of respondents irrespective to sex or year of study consume 10-20g of hard cheese daily. 100-200g of cottage cheese (low-fat) is usually included into the daily diet of 10-30% respondents, and there is dependency on the sex and year of study. The high-fat cottage cheese is not eaten by a half of the respondents irrespective to the sex and year of study; while 10% of junior students and 20% of senior students regardless of the sex include 100-200g of it in their daily diet. About 20% of male respondents irrespective their year of study and 30% of female respondents do not eat butter at all. Conclusions. The results obtained show numerous deviations from national recommendations on healthy nutrition and point out existing risks of the nutritional deficiencies, alimentary and alimentary-dependent diseases. The students’ youth diet and the attitude toward the healthy diet require serious correction.
Ключові слова: опитувальна карта
раціон харчування
середньодобове споживання
молочні та кисломолочні продукти
аліментарні захворювання
студентська молодь
карта-опросник
рацион питания
среднесуточное потребление
молочные и кисломолочные продукты
алиментарные заболевания
студенческая молодежь
questionnaires
nutritional ratio
daily consumption
milk and sour-milk products
alimentary diseases
students’ youth
УДК: 613.287+637.146].004-057.875
ISSN: 2077-1096 (print)
2077-1126 (online)
10.31718/2077-1096.18.4.13
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12460
Розташовується у зібраннях:Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 18, вип. 4 (64)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Evaluation_of_average_daily_consumption.pdf956,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.