Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12606
Назва: Гігієнічне обґрунтування критеріїв відбору для проведення моніторингу пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах та грунті на прикладі фунгіцидів
Інші назви: Гигиеническое обоснование критериев отбора для проведения мониторинга пестицидов в сельскохозяйственном сырье, пищевых продуктах и почве на примере фунгицидов
Hygienic grounds for selection criteria for pesticide detection in gricultural commodities, food products and soil (example for fungicides)
Автори: Антоненко, А. М.
Вавріневич, О. П.
Омельчук, С. Т.
Бардов, В. Г.
Борисенко, А. А.
Антоненко, А. Н.
Вавриневич, Е. П.
Омельчук, С. Т.
Бардов, В. Г.
Борисенко, А. А.
Antonenko, A. M.
Vavrinevich, O. P.
Omelchuk, S. T.
Bardov, V. G.
Borisenko, A. A.
Дата публікації: 2019
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Гігієнічне обґрунтування критеріїв відбору для проведення моніторингу пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах та грунті на прикладі фунгіцидів / А. М. Антоненко, О. П. Вавріневич, С. Т. Омельчук [та ін.] // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2019. – Т. 19, вип. 3 (63). – С. 104–108.
Короткий огляд (реферат): Незважаючи на популярність та широке використання, пестициди становлять серйозний ризик для здоров'я людей. Основним шляхом їх надходження в організм споживачів є пероральний з харчовими продуктами. Мета – гігієнічне обґрунтування критеріїв відбору для проведення моніторингу пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах та ґрунті на прикладі фунгіцидів. Матеріали і методи досліджень. Параметри стійкості досліджуваних фунгіцидів в сільськогосподарських культурах в ґрунтово-кліматичних умовах України наведено за результатами власних натурних досліджень. Статистичну обробку результатів проводили з використанням пакету ліцензійних статистичних програми IBM SPSS Statistics Base v.22. Результати та їх обговорення. Для обґрунтування науково-методичних підходів до проведення державного моніторингу при застосуванні фунгіцидів було проведено дослідження динаміки вмісту пестицидів у ґрунті і сільськогосподарській сировині та прогнозування безпечності харчових продуктів, вирощених після застосування фунгіцидів різних класів. У відповідності до гігієнічної класифікації пестицидів за критерієм стійкість у ґрунті та сільськогосподарській сировині сполуки класу триазолів віднесено до небезпечних сполук, класу стробілуринів, етилен-біс-дитіокарбаматів, ціанопірролів, анілінопіримідинів та анілідів – помірно небезпечних, піразолкарбоксамідів – до малонебезпечних. За інтегральним показником небезпечності при вживанні продуктів більшість досліджуваних сполук за даним критерієм відносяться до 3 класу небезпечності, крім триазолів, стробілуринів, етилен-бісдитіокарбаматів, які відносяться до 2 класу. Висновок. Були запропоновані критерії відбору для проведення моніторингу фунгіцидів в сільськогосподарській сировині та харчових продуктах: допустима добова доза, клас небезпечності за параметрами токсичності, період напівруйнування в сільськогосподарській сировині; у ґрунті рекомендовано враховувати коефіцієнт сорбції органічним вуглецем, допустиму добову дозу, клас небезпечності за параметрами токсичності, період напівруйнування в ґрунті, індекс персистентності.
Despite its effectiveness and extensive use, pesticides pose a serious risk to human health. The main way of their penetration into the human body is with food intake. The purpose of this study was to provide hygienic grounds for selecting criteria for pesticide detection in agricultural raw commodities, foodstuffs and soil on the example for fungicide). Materials and methods. The stability parameters of the investigated fungicides in crops typical for soil and climatic conditions of Ukraine have been presented by the results obtained in own field studies. Statistical processing of the results was performed by using the IBM SPSS Statistics Base v.22 Licensed Statistical Suite. Results and Discussion. In order to provide scientific and methodological grounds for national-scale monitoring of fungicide use, the study on dynamics of pesticide content in soil and agricultural commodities and on prediction of the safety of food grown on the soil treated with fungicides of different classes were conducted. According to the hygienic classification of pesticides by their stability in soil and in agricultural commodities, triazoles class compounds have been found out as the most hazardous; the classes of strobilurins, ethylene-bis-dithiocarbamates, cyanopyffoles, anilidopirimidines and anilides have been classified as moderately hazardous, and pyrazolecarboxamides have been assessed as low hazardous. According to the integral hazard index of food contaminated with pesticides, the most of the tested compounds belong to the 3 hazard classes, except for triazoles, strobilurins, and ethylene-bisdithiocarbamates, which belong to the 2 hazard classes. Conclusion. The following selection criteria have been proposed for monitoring the level of agricultural commodity and food contamination with fungicides: allowable daily dose, hazard class according to toxicity parameters, half-life in agricultural commodities. For soil monitoring, it is recommended to take into account the organic carbon sorption coefficient, allowable daily dose, hazard class according to the parameters of toxicity, half-life in soil, persistence index
Ключові слова: фунгіциди
критерії відбору
ґрунт
сільськогосподарська сировина
моніторинг
УДК: 613:632.952 :63(477)
ISSN: 2077-1096 (print)
2077-1126 (online)
DOI: 10.31718/2077-1096.19.3.104
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12606
Розташовується у зібраннях:Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 19, вип. 3 (67)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Antonenko_Hygienic_grounds_for_selection.pdf344,81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.