Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12722
Назва: Правові та етичні засади громадського здоров’я
Інші назви: Правовые и этические основы общественного здоровья
Legal and ethical frameworks of public health
Автори: Терзі, Олена Олександрівна
Ляхова, Наталія Олександрівна
Плужнікова, Тетяна Владиславівна
Терзи, Елена Александровна
Ляхова, Наталия Александровна
Плужникова, Татьяна Владиславовна
Terzi, O. O.
Liakhova, N. O.
Pluzhnikova, T. V.
Дата публікації: 23-лис-2019
Видавець: Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України
Бібліографічний опис: Терзі О. О. Правові та етичні засади громадського здоров’я / О. О. Терзі, Н. О. Ляхова, Т. В. Плужнікова // Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України. – 2019. – № 3 (81). – С. 84–90.
Короткий огляд (реферат): Мета: проаналізувати правові та етичні засади громадського здоров’я. Матеріали і методи. Методи дослідження обрані з урахуванням поставленої мети дослідження. Для встановлення об’єктивності та обґрунтованості наукових положень, висновків, під час проведеного дослідження застосовували комплекс загальнонаукових та спеціальних наукових методів, зокрема таких, як: формально-юридичний метод використовували для проведення аналізу правових та етичних засад громадського здоров’я; за допомогою порівняльно-правового методу з’ясовано підходи національного законодавства та міжнародних стандартів до етичного компонента громадського здоров’я, зокрема етична складова у правовому регулюванні діяльності лікарів, фармацевтичних фахівців, захисті пацієнтів, проведенні медичних досліджень та клінічних випробувань; метод прогнозування і моделювання використовували для розроблення практичних рекомендацій щодо значення аналізу правових та етичних засад громадського здоров’я у процесі реформування системи охорони здоров’я України та імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом; метод системного аналізу дозволив дослідити правові та етичні засади громадського здоров’я як компонент системи охорони здоров’я України; історикоправовий метод дозволив виявити особливості еволюції правових та етичних засад громадського здоров’я. Результати. Ефективність правового регулювання громадського здоров’я безпосередньо залежить від відповідності даних норм права засадам моралі та етики. Правовим та етичним зобов’язанням лікаря є абсолютна повага до життя людини, зберігання і відновлення фізичного і психічного здоров’я людей. Етичні та правові норми у сфері громадського здоров’я відображені і в рекомендаційних документах, присвячених захисту прав пацієнтів. Висновки. Положення національного законодавства та міжнародних стандартів у сфері громадського здоров’я поєднують правові та етичні засади при регулюванні діяльності лікарів, фармацевтичних фахівців, захисті пацієнтів, проведенні медичних досліджень та клінічних випробувань. Ефективність та найвищий рівень необхідного забезпечення громадського здоров’я нерозривно пов’язані у реформуванні системи охорони здоров’я України відповідно до міжнародних стандартів, які поєднують етичну складову.
Ключові слова: громадське здоров’я
охорона здоров’я
права пацієнтів
медичне право
УДК: 340:613/614
ISSN: 1681-2786
DOI: https://doi.org/10.11603/1681-2786.2019.3.10597
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12722
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра громадського здоров’я з лікарсько-трудовою експертизою

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Legal_and_ethical_frameworks_of_public_health.pdf153,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.