Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12756
Назва: Особливості харчової поведінки у молодих осіб із різною масою тіла
Автори: Колінько, Людмила Михайлівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Дата публікації: кві-2020
Видавець: Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
Бібліографічний опис: Колінько Л. М. Особливості харчової поведінки у молодих осіб із різною масою тіла / Л. М. Колінько, Л. Е. Весніна // Медико-біологічні аспекти та мультидисциплінарна інтеграція в концепції здоров’я людини : матеріали Всеукр. конф. з міжнар. участю, (м. Тернопіль, 9–11 квіт. 2020 р.). – Тернопіль : ТНМУ. – 2020. – Ч. 1. – С. 98–99.
Короткий огляд (реферат): Світові тенденції характеризуються постійним зростанням споживання висококалорійних продуктів та зниженням фізичної активності, що поступово призводить до енергетичного дисбалансу з переважанням калорійності харчового раціону над енергетичними потребами організму. Розвиток підвищеної маси тіла та ожиріння зумовлений полімодальним впливом факторів, серед яких значне місце посідають психологічні та поведінкові зміни харчування. Тому метою нашого дослідження стало визначення особливостей харчової поведінки у молодих осіб із різною масою тіла. У дослідженні прийняли участь 96 осіб обох статей віком 18–25 років. За даними антропометричних вимірювань сформовані три групи по 32 особи: контрольна з індексом маси тіла (ІМТ) 18,5–24,9 кг/м 2 , група з підвищеною масою з ІМТ 25,0–29,9 кг/м 2 , група з ожирінням I ступеня з ІМТ 30,0–34,9 кг/м 2 . Розрахунок відсотку жирової маси тіла (% ЖМТ) за сумою трьох складок (S3) проводили на основі даних каліперометрії. Екстернальний, емоціогенний та обмежувальний типи порушень харчової поведінки визначали за допомогою Голландського опитувальника DEBQ (Dutch Eating Behavior Questionnaire), когнітивно-обмежувальний, неконтрольований та емоційний типи порушень – трьохфакторного опитувальника TFEQ-R18 (Three-Factor Eating Questionnaire). Результати були оброблені статистично. Порушення харчової поведінки на основі даних опитувальника DEBQ виявлені у представників досліджених груп у різному співвідношенні. У чоловіків з нормальною та підвищеною масою тіла переважно визначались порушення харчової поведінки за екстернальним типом, із ожирінням I ступеня – за обмежувальним та екстернальним типами. У жінок з нормальною масою тіла визначався переважно екстернальний тип порушень, у осіб із підвищеною масою та ожирінням I ступеня домінували порушення за обмежувальним типом. Поєднання кількох типів порушень харчової поведінки визначені у 43,75 % чоловіків контрольної групи, у 37,5 % чоловіків з підвищеною масою тіла та у 31,25 % осіб з ожирінням I ступеня. У жінок поєднання кількох типів порушень харчової поведінки виявлені у 75 % осіб контрольної та групи з підвищеною масою тіла та у 68,75 % жінок з ожирінням I ступеня. За даними опитувальника TFEQ-R18 у чоловіків та жінок досліджуваних груп переважно виявлявся когнітивно-обмежувальний та неконтрольований типи порушень харчової поведінки. Емоційний тип порушень харчової поведінки мав незначний відсоток визначення. Отримані дані свідчать, що порушення харчової поведінки за одним типом або у поєднанні кількох типів визначаються у осіб як з нормальною, так із підвищеною масою тіла та ожирінням I ступеня не залежно від статі. Це потребує обов’язкового врахування психологічного компоненту під час вибору стратегії модифікації способу життя та проведення корекції підвищеної маси тіла та ожиріння.
УДК: 616-056.5-053.81
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12756
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Osoblyv_kharch_povedink.pdf360,11 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.