Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12757
Назва: Дослідження відповідності енергетичної цінності харчового раціону молодих осіб потребам в енергії
Інші назви: Study of conformity between energy value of the food ration and energy needs of young people
Автори: Колінько, Людмила Михайлівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Дата публікації: кві-2019
Видавець: Біологічний факультет Львівського національного університету імені І. Франка
Бібліографічний опис: Колінько Л. М. Дослідження відповідності енергетичної цінності харчового раціону молодих осіб потребам в енергії / Л. М. Колінько, Л. Е. Весніна // Молодь і поступ біології : XV Міжнар. наук. конф. студ. та аспірантів, присвячена 135 річниці від дня народження Я. Парнаса, Львів, 9–11 квітня 2019 р. : тези доп. – Львів, 2019. – С. 152–153.
Короткий огляд (реферат): The definition of the food ration energy value for the energy needs of young people has been determined. It has been found out that in overweight and obese individuals of both sexes dietary caloric intake significantly exceeds the indices of the control group. In the individuals with overweight and I degree obesity, actual energy consumption exceeds daily requirement according to the level of basal metabolism and physical activity coefficient. Проблема підвищеної маси тіла й ожиріння стає дедалі масштабною у країнах Європи, у тому числі і в Україні. Сучасні дослідження доводять, що стан енергетичного дисбалансу, коли надходження енергії з їжею перевищує її використання, лежить в основі накопичення надлишку енергії та посиленого збільшення жирових депо. Тривалий стан позитивного енергетичного балансу призводить до поступового підвищення маси тіла та розвитку ожиріння. Важливість проблеми визначається тим, що збільшення маси тіла відбувається в результаті невеликого, але постійного, щоденного надлишкового споживання енергії. Досі залишається не визначеною чітка стратегія розвитку підвищеної маси тіла, особливо у молодому віці. Саме тому метою нашого дослідження стало визначення відповідності енергетичної цінності харчового раціону потребам в енергії у молодих осіб. Дослідження проведено за участі молодих осіб віком 18-25 років, у яких здійснили антропометричні вимірювання з визначенням індексу маси тіла (ІМТ). Відповідно до ІМТ сформовані контрольна група з 32 осіб (ІМТ 18,5-24,9 кг/м2), група з підвищеною масою тіла - 32 особи (ІМТ 25-29,9 кг/м2), група із 32 осіб із ожирінням I ступеню (ІМТ 30,0-34,9 кг/м2). Усі групи були збалансовані по статі. Харчовий статус досліджували на основі аналізу добового раціону методом 24-годинного відтворення із заповненням харчового щоденника за робочий і вихідний дні. У добовому раціоні аналізували загальну кількість спожитих продуктів, енергетичну цінність і вміст харчових речовин. Розрахунок величини основного обміну енергії проводили за формулою Міффліна-Сан Джеора. Для визначення рекомендованого добового споживання енергії для підтримки наявної маси тіла використовували коефіцієнт фізичної активності 1,4. Результати були оброблені статистично. Відповідно до отриманих даних у молодих осіб обох статей з підвищеною масою тіла і ожирінням калорійність харчового раціону вірогідно перевищувала показники контрольної групи, особливо у вихідний день, що становило у осіб чоловічої статі з підвищеною масою тіла 27,8 %, у осіб із ожирінням I ступеня - 58,97 %. У осіб жіночої статі з підвищеною масою тіла калорійність раціону була вищою на 25,99 %, у осіб із ожирінням I ступеня на 49,2 % вищою у вихідний день, порівняно з контрольною групою. Порівняння показників фактичного споживання енергії з рекомендованим добовим споживанням показало різницю з надлишком надходження енергії. Найбільша різниця виявлена у осіб з ожирінням, зокрема, у осіб чоловічої статі калорійність харчового раціону перевищувала добову потребу на 14,49 % у робочий та на 33,92 % у вихідний дні. У осіб жіночої статі різниця фактичного та рекомендованого споживання становила відповідно 10,46 % у робочий та 37,25 % у вихідний дні. Отримані дані свідчать, що у осіб із підвищеною масою тіла і ожирінням I ступеня фактичне споживання енергії перевищувало добові потреби відповідно до рівня основного обміну та коефіцієнта фізичної активності. Стан енергетичного дисбалансу потребує корекції шляхом зменшення споживання та підвищення витрат енергії, одним із напрямів яких може стати збільшення фізичної активності досліджуваних осіб.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12757
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Doslidzhen_vidpovid_enerhetych_tsinnosti.pdf197,43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.