Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12846
Назва: Проблема вживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв в підлітковому віці
Автори: Краснова, Оксана Іванівна
Плужнікова, Тетяна Владиславівна
Краснов, Олег Георгійович
Краснова, Оксана Ивановна
Плужникова, Татьяна Владиславовна
Краснов, Олег Георгиевич
Krasnova, O. I.
Pluzhnikova, T. V.
Krasnov, O. H.
Дата публікації: 23-тра-2020
Видавець: ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України»
Бібліографічний опис: Краснова О. І. Проблема вживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв в підлітковому віці / О. І. Краснова, Т. В. Плужнікова, О. Г. Краснов// Сучасні медичні технології. – 2020. – № 2. – С. 44–48.
Короткий огляд (реферат): Мета роботи. Дослідити та проаналізувати поширеність вживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв серед підлітків та запропонувати профілактичні заходи щодо запобігання цього явища. Матеріали та методи. Використано бібліоcемантичний, соціологічний та медико-статистичний методи дослідження. Матеріалами дослідження слугували щорічний звіт Державної служби статистики України за 2019 рік та статистичні дані соціологічних досліджень. Результати. У результаті дослідження виявлено, що понад 90% 15–17-річної учнівської молоді має досвід вживання алкоголю, майже 60% підлітків кілька разів перебували в стані сп’яніння. Найбільш поширеними алкогольними напоями, які вживала 15–17-річна учнівська молодь останнім часом, для хлопців є пиво (57,3%), а для дівчат – слабоалкогольні напої промислового виробництва (43,7%). Вино за останній час вживали майже 40%, шампанське та міцні алкогольні напої – більше ніж п’ята частина хлопчиків та дівчат (21,8% та 22,4%, відповідно). Найбільш розповсюдженим алкогольним напоєм, який вживала 15–17-річна учнівська молодь останнім часом у будь-якому розважальному закладі є пиво – його вживали 45,4% хлопців та 30,9% дівчат. На другому місці за популярністю йдуть слабоалкогольні напої промислового виробництва – їх вживали 28,8% хлопців та 35,9% дівчат. Висновок. Таким чином, загальна тенденція щодо поширення вживання алкогольних а слабоалкогольних напоїв серед підлітків є невтішною. Основними чинниками, котрі негативно впливають на ситуацію є: толерантне ставлення сім’ї до алкоголізації підлітків, культурні традиції спілкування в компанії, недостатньо сформований світогляд молодої особи щодо розуміння здорового способу життя.
Purpose of the study. To investigate and analyze the prevalence of alcohol and low alcohol drinking among adolescents and to propose preventive measures to prevent this phenomenon. Materials and methods. Used bibliographical, sociological and medical-statistical methods of research. The annual report of the State Statistics Service of Ukraine for 2019 and statistics of sociological surveys served as research materials. Results. The study found that more than 90% of 15–17 year-old students have alcohol, nearly 60% of teens have been repeatedly intoxicated. The most common alcoholic beverages used by 15–17 year-old students recently are beer (57,3%) for boys, and girls – industrial beverages (43,7%). Almost 40% of wine has been consumed recently, champagne and spirits more than a fifth of boys and girls (21,8% and 22,4% respectively). The most common alcoholic beverage consumed by 15–17 year old student youth in any entertainment establishment is beer − it is consumed by 45,4% of boys and 30,9% of girls. Low in alcoholic beverages of industrial production are second in popularity – 28,8% of boys and 35,9% of girls consumed them. Conclusion. Thus, the overall tendency for adolescent alcohol and low alcohol consumption to be prevalent is disappointing. The main factors that have a negative impact on the situation are: tolerant attitude of the family to adolescent alcohol, cultural traditions of communication in the company, insufficiently formed outlook of a young person to understand a healthy lifestyle.
Ключові слова: підлітки
учнівська молодь
енергетичні напої
пиво
алкогольні напої
energy drinks
teens
alcoholic beverages
student youth
beer
УДК: 37.371.7.71
ISSN: 2072-9367
DOI: https://doi.org/10. 34287/MMT.2(45).2020.8
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12846
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра громадського здоров’я з лікарсько-трудовою експертизою

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Krasnova_Pluzhnikova_2020.pdf147,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.