Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1294
Title: Історичні аспекти методології німецької школи у дослідженнях травлення свині
Other Titles: Исторические аспекты методологии немецкой школы в исследованиях пищеварения свиньи
Historical aspects of a methodology of the German school in investigations of the digestion of a pig
Authors: Юдіна, Ксенія Євгеніївна
Yudina, K.
Юдина, Ксения Евгеньевна
Коваленко, Віктор Федорович
Kovalenko, V. V.
Коваленко, Виктор Фёдорович
Issue Date: 2012
Publisher: Інститут свинарства і АПВ НААН
Citation: Коваленко В. Ф. Історичні аспекти методології німецької школи у дослідженнях травлення свині / В. Ф. Коваленко, К. Є. Юдина // Свинарство : міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. — 2012. – Вип. 60. – С.86—90.
Abstract: У статті викладені історичні матеріали про німецьку школу, засновану відомим фізіологом В. Елленбергером наприкінці 19-го – початку 20-го століття. Представниками цієї школи були започатковані дослідження фізіологічних процесів слиновиділення, переміщення корму по травному каналу свині. Започатковані хімічні аналізи хімусу. Одержані результати стали підґрунтям для наступних поколінь дослідників. В статье изложены исторические материалы о немецкой школе, основанной известным физиологом В. Елленбергером конце 19-го – начала 20-го века. Представителями этой школы начаты исследования физиологических процессов слюноотделения, перемещения корма по пищеварительному каналу свиньи. Проведены химические анализы химуса. Полученные результаты стали основой для последующих поколений исследователей. The historical materials about the German school which was founded by wellknown physiologist V. Ellenberger at the end of the 19th and at the beginning of the 20th century are given. The represents of this school started researches of physiological processes of salivation, gastric and intestinal digestion in pig. They first found out the salivation, the movement of a fodder in a digestive canal of a pig. The chemical analysis of chymus were started. Obtained results became the substratum for next generations of researchers.
Keywords: фізіологія
травлення
німецька
школа
ISSN: 0371-4365
URI: http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/1294
Appears in Collections:Наукові праці

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Historical_aspects_of_a_methodology.pdf279,46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.