Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13356
Назва: Energy value of dietary intake and its conformity to daily needsin young people
Інші назви: Енергетична цінність харчового раціону та її відповідність добовим потребам у молодих осіб
Энергетическая ценность пищевого рациона и его соответствие суточным потребностям у молодых лиц
Автори: Kolinko, L. M.
Vesnina, L. E.
Колінько, Людмила Михайлівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Колинько, Людмила Михайловна
Веснина, Людмила Эдуардовна
Дата публікації: 2020
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Kolinko L. M. Energy value of dietary intake and its conformity to daily needsin young people / L. M. Kolinko, L. E. Vesnina // Світ медицини та біології. – 2020. – № 2 (72). – С. 165–70.
Короткий огляд (реферат): The paper presents the energy value of dietary intake of people with different body weight and its compliance with daily energy needs. 96 people of both gender aged 18-25 have been involved into the study. In the groups with normal body weight, overweight (body mass index of 25.00-29.99 kg/m 2 ) and Class I obesity (body mass index of 30.00-34.99 kg/m 2 ) nutritional status has been studied by the method of 24-hour nutrition reproduction, as well as basal metabolism and recommended daily energy dietary intake. The energy value of the dietary intake of the subjects of both gender with overweight and Class I obesity significantly exceeded the energy value of the dietary intake of controls. In the group with overweight, the level of positive energy balance in male subjects on a weekday was 16.02%, in male subjects and female subjects on a weekend day was 26.47% and 24.46%, respectively. In male subjects with obesity, the level of positive energy balance on a weekday was 20.09%, on a weekend day was 33.92%, whereas in female subjects with obesity it was 10.48% and 37.28% on a weekday and a weekend day, respectively. Strong to moderate correlation has been established between anthropometric and energy metabolism values.
У роботі визначено енергетичну цінність харчового раціону осіб із різною масою тіла та її відповідність добовим потребам в енергії. Обстежено 96 осіб обох статей 18-25 років. У групах з нормальною масою тіла, з підвищеною (індекс маси тіла 25,00-29,99 кг/м 2 ) та ожирінням I ступеня (індекс маси тіла 30,00-34,99 кг/м 2 ) вивчався харчовий статус методом 24-годинного відтворення харчування, основний обмін та рекомендоване добове споживання енергії. Енергетична цінність харчового раціону осіб із підвищеною масою тіла та ожирінням І ступеня обох статей достовірно перевищувала енергетичну цінність раціону осіб контрольної групи. Рівень позитивного енергетичного балансу в групі з підвищеною масою тіла у робочий день становив 16,02% у чоловіків, у вихідний день 26,47% у чоловіків, 24,46% у жінок. У чоловіків з ожирінням рівень позитивного енергетичного балансу у робочий день становив 20,09%, у вихідний 33,92%, у жінок у робочий день 10,48%, у вихідний 37,28%. Між показниками антропометрії та енергетичного обміну виявлені сильні та середньої сили зв’язки.
В работе определена энергетическая ценность пищевого рациона лиц с разной массой тела и ее соответствие суточным потребностям в энергии. Обследовано 96 человек обоего пола 18-25 лет. В группах с нормальной массой тела, с повышенной (индекс массы тела 25,00-29,99 кг/м 2 ) и ожирением I степени (индекс массы тела 30,00-34,99 кг/м 2 ) изучался пищевой статус методом 24-часового воспроизведения питания, основной обмен и рекомендованное суточное потребление энергии. Энергетическая ценность пищевого рациона лиц с повышенной массой тела и ожирением I степени обоих полов достоверно превышала энергетическую ценность рациона лиц контрольной группы. Уровень положительного энергетического баланса в группе с повышенной массой тела в рабочий день составлял 16,02% у мужчин, в выходной день 26,47% у мужчин, 24,46% у женщин. У мужчин с ожирением уровень положительного энергетического баланса в рабочий день составлял 20,09%, в выходной 33,92%, у женщин в рабочий день 10,48%, в выходной 37,28%. Между показателями антропометрии и энергетического обмена выявлены сильные и средней силы связи.
Ключові слова: overweight
Class I obesity
energy value of dietary intake
energy metabolism
positive energy balance
підвищена маса тіла
ожиріння I ступеня
енергетична цінність харчового раціону
енергетичний обмін
позитивний енергетичний баланс
повышенная масса тела
ожирение I степени
энергетическая ценность пищевого рациона
энергетический обмен
положительный энергетический баланс
УДК: 612.39:613.25
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2020-2-72-165-170
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13356
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Energy_value_of_dietary.pdf173,86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.