Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13472
Назва: Новий метод профілактики карієсу постійних зубів у дітей із патологією щитоподібної залози
Автори: Поліщук, Тетяна Вікторівна
Полищук, Татьяна Викторовна
Polishchuk, T. V.
Дата публікації: 2020
Видавець: Івано-франківський національний медичний університет
Бібліографічний опис: Поліщук Т. В. Новий метод профілактики карієсу постійних зубів у дітей із патологією щитоподібної залози / Т. В. Поліщук // Тези доповідей 89-ї наук.-практ. конф. студентів та молодих вчених із міжнар. участю «Інновації в медицині та фармації», м. Івано-Франківськ, 2020 р. – Івано-Франківськ, 2020. – С. 102–103.
Короткий огляд (реферат): Актуальність. Встановлено високу поширеність основних стоматологічних захворювань, в тому числі карієсу (до 98%) у дітей із патологією щитовидної залози. Тому тенденція до більш активного перебігу карієсу зубів у дітей з захворюваннями щитоподібної залози через можливі порушень мінерального обміну в порівнянні з дітьми без ендокринної патології диктує необхідність проведення ефективної профілактичної роботи стоматологами в цій групі дітей. Метою дослідження стало створення методу профілактики карієсу постійних зубів у дітей з захворюваннями щитоподібної залози. Матеріали і методи. Поставлену задачу вирішують шляхом використання лікувально-профілактичного комплексу після встановлення діагнозу про патологію щитоподібної залози, що включає професійне чищення зубів, навчання і проведення контролю чищення зубною пастою, герметизацію фісур постійних молярів та премолярів, використання біологічно активні добавки та призначення гігієнічного засобу. В якості зубної пасти використовується «Активний кальцій» (R.O.C.S.) вранці та ввечері, в якості фотогерметика для герметизації фісур постійних молярів та премолярів використовують «Fissurit FX» (VOCO) після повного прорізування жувальної поверхні зубів, в якості біологічно-активної добавки використовують оральну суспензію «Кальцикер» (Індоко Ремедіс Лімітед для «Євро Лайфкер Лтд») по 5 мл 2 рази на добу 1 місяць, в якості кальційумісного препарату для аплікації використовується стоматологічний крем «Tooth mousse» (GC) 1 раз на ніч після чищення зубів - 1 місяць, наносяться після вечірнього чищення зубів. Курс 2-3 рази на рік. Запропонований метод має такі переваги: 1) можливість ефективної профілактики карієсу в дітей із захворюванням щитоподібної залози, 2) дозволяє усувати початкову демінералізацію емалі зубів в період третинної мінералізації емалі, 3) поповнює дефіцит кальцію. Результати. Отримані дані свідчать про позитивну динаміку змін показників клінічних досліджень у даних дітей після застосування розробленого способу профілактики карієсу. Заявлений метод дозволяє суттєво зменшити рецидиви захворювання карієсу і стабілізувати каріозний процес у дітей з патологією щитоподібної залози. Висновки. Позитивна динаміка клінічних показників дозволяє зробити висновок про ефективність запропонованого способу та рекомендувати його для впровадження у клінічну медицину. Метод, що пропонується, має перевагу у використанні для дітей,його профілактичній направленості, клінічній ефективності після використання, відсутності побічних ефектів, має тривалу клінічну ремісію.
Ключові слова: діти
карієс
щитоподібна залоза
профілактика
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13472
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Polischuk_Noviy_metod_profilaktiki.pdf251,42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.