Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13896
Назва: Етіологія, патогенез та патоморфологія розсіяного склерозу
Автори: Пінчук, Вікторія Анатоліївна
Дата публікації: 2019
Видавець: Полтава — 2019
Бібліографічний опис: Етіологія, патогенез та патоморфологія розсіяного склерозу : метод. розробка лекції для циклу тематичного удосконалення лікарів-неврологів / уклад. В. А. Пінчук. – Полтава, 2019. – 30 с.
Короткий огляд (реферат): Розсіяний склероз (РС) є автоімунним захворюванням, частка якого становить 11 % від усіх захворювань нервової системи, він посідає 4-те місце за поширеністю серед уражень ЦНС, а економічні збитки від РС колосальні, бо витрати на це захворювання на рік в провідних країнах Європи сягають 1,2 млрд фунтів стерлінгів (Велика Британія), а в США - 9,7 млрд. доларів, з яких до 65 % припадає на безпосередню медичну допомогу та забезпечення медикаментами, а біля 30% - на соціальну підтримку. В основі патогенезу розсіяного склерозу лежить імунозапальна демієлінізація (аутоімунне руйнування мієліну) та нейродегенерація, при цьому пошкодження нервових клітин відбувається як безпосередньо в місці вогнища, так і дифузно в тканинах мозку. Це захворювання складно діагностується через схожість його проявів із симптомами інших хвороб. РС зазвичай маніфестує у пацієнтів віком від 20 до 40 років і вражає жінок у двічі-тричі частіше, ніж чоловіків. Ця патологія є превалюючою причиною нетравматичної інвалідності серед молодих дорослих осіб. Крім того, вказане захворювання являє собою значний тягар з огляду на якість життя хворих, соціальні та особисті витрати. У більшості пацієнтів (85–90 %) перебіг хвороби від початку є рецидивуючим і характеризується загостренням неврологічних симптомів, пов’язаних із зонами запалення в центральній нервовій системі (ЦНС). Протягом двох десятиліть у понад половини нелікованих пацієнтів відзначають поступове погіршення стану, незалежно від тяжкості нападів. Первинно-прогресуючий перебіг розсіяного склерозу спостерігається приблизно у 10–15 % випадків.
Ключові слова: розсіяний склероз
етіологія
патогенез
патоморфологія
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13896
Розташовується у зібраннях:Навчально-методичні видання. Кафедра нервових хвороб

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Metodichna_rekomendaciya_lekciyi_1.pdf1,12 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.