Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14043
Назва: Особливості викладання спеціальної патоморфології за цикловим методом
Автори: Гасюк, Анатолій Петрович
Ройко, Наталія Віталіївна
Филенко, Борис Миколайович
Проскурня, Сергій Анатолійович
Насонов, Петро Іванович
Дата публікації: 2017
Видавець: Укрмедкнига
Бібліографічний опис: Особливості викладання спеціальної патоморфології за цикловим методом / А. П. Гасюк, Н. В. Ройко, Б. М. Филенко, С. А. Проскурня, П. І. Насонов // Сучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні : матеріали XIV Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, присвяченої 60-річчю ТДМУ, м. Тернопіль, 18–19 травня, 2017 р. – Тернопіль, 2017. – С. 175.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Стрімкий розвиток медичної науки супроводжується швидким накопиченням нових фактів. Проте, часові рамки на вивчення та осмислення нової інформації досить обмежені. У зв’язку з цим, пошук раціональних способів навчання, які сприяли б покращенню сприйняття, поглиблення та осмислення отриманих знань, є першочерговим завданням вищої медичної школи [1, 2]. Основна частина. Кафедра патологічної анатомії з секційним курсом ВДНЗУ «УМСА» декілька років ви¬користовує цикловий метод викладання спеціальної пато¬морфології. Даний метод полягає у вивченні захворювань певної системи органів та хвороб, з ними пов’язаних, а саме: «Захворювання серцево-судинної системи та нирок», «Захворювання шлунково-кишкового тракту та печінки», «Патологія дихальної системи та повітряно-крапельні інфекції», «Патологія жіночої та чоловічої статевої системи, патологія вагітності, пре- перинатального періоду та захворювання ендокринної системи», «Захворювання щелепно-лицевої ділянки». Останні два цикли викладаються окремо студентам медичних та стоматологічного факультетів. Циклова система навчання забезпечує раціональне ви¬користання навчального часу, комплексне вивчення теоретичної та практичної частин спеціальної патоморфології. Даний метод заснований на структуруванні навчального матеріалу та тематичного обладнання навчальних кімнат відповідними макропрепаратами, мікропрепаратами, таблицями та іншими навчальними матеріалами. Структурування навчального матеріалу дає можливість навчити студентів раціонально, міцно та на глибокому рівні розуміння засвоювати теоретичні знання та практичні навички. Циклова система навчання дозволяє вирішити ряд важливих педагогічних задач: сформувати у студентів теоретичне мислення, допомогти студентам оволодіти теоретичними знаннями найбільш раціональним шляхом та сформувати уміння і навички в самостійному використанні здібностей описання, формулювання, пояснення. Дана система навчання забезпечує можливість оволодіння студентами глибоким змістом понять, шляхом обговорення суттєвих ознак подібності та різниці процесів, які входять до групи вивчення. Крім того, студент узагальнює знання, усвідомлює закономірності зв’язків і співвідношення конкретних патологічних процесів та захворювань, що вивчаються. Отже, циклова система навчання ґрунтується на принципах обмеження, перервності та безперервності. На кожному циклі матеріал вивчається настільки глибоко, щоб перейти до наступного циклу. Це створює сприятливі умови для розвитку пізнавальної діяльності студентів, переводу їх на більш високий рівень навчання. Висновки. Таким чином, удосконалення логічної структури вивчення теоретичного та практичного матеріалу у вигляді викладання спеціальної патоморфології за цикловим методом визначається нами як перспективний напрямок підготовки майбутніх медичних кадрів.
Ключові слова: цикл
патоморфологія
навчання
студент
УДК: 378:61(063)(477)
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14043
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії та судової медицини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vykladannya_za_cyklovym_metodom.pdf150,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.