Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14147
Назва: Сучасні погляди на процеси реомоделювання структурних компонентів мозочка за умов дії комплексу хімічних речовин
Інші назви: Cовременные представления про процессы реомоделирования структурных компонентов мозжечка при условии действия комплекса химических веществ
Modern representations about processes of re-modeling of structural components of the cerebell under conditions of action of the complex of chemicals
Автори: Білаш, Сергій Михайлович
Проніна, Олена Миколаївна
Кононов, Богдан Сергійович
Билаш, Сергей Михайлович
Пронина, Елена Николаевна
Кононов, Богдан Сергеевич
Bilash, S. M.
Pronina, O. M.
Kononov, B. S.
Дата публікації: 24-січ-2020
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Білаш С. М. Cучасні погляди на процеси реомоделювання структурних компонентів мозочка за умов дії комплексу хімічних речовин / С. М. Білаш, О. М. Проніна, Б. С. Кононов // Вісник проблем біології і медицини. – 2020. – Вип. 1 (155). – С. 20–25.
Короткий огляд (реферат): В даній роботі представлений огляд літератури з метою виявлення інформації про будову мозочка щурів та вплив на нього комплексу хімічних речовин. В даний час дуже поширене вживання продуктів в яких велика кількість харчових добавок, та на відміну від деяких країн Європи їхня концентрація більша в нашій країні. Також присутні речовини які під забороною в цих країнах. В деяких джерелах зазначено про вплив харчових добавок на різні органи та системи організму людини, але описаний лише вплив кожної по одинці. Доведено, що дорослі тварини і дорослі люди стійкі до великих доз глутамату натрію. Окремі групи людей особливо чутливі до глутамату натрію, вони повідомляють про такі симптоми, як пітливість, біль у животі та грудях, головні болі, нудота, тахікардія та слабкість, але механізм його дії ще не з’ясований. Разом з тим внесення глутамату натрію в раціон новонароджених мишей та щурів з часом викликає в них ожиріння і цукровий діабет. Тому глутамат натрію не рекомендується додавати до продуктів, призначених для дитячого харчування. Добавки понсо 4R та жовтий барвник «сонячний захід» заборонені в деяких країнах, тому що можливий несприятливий ефект на здоров’я людини. Вони можуть викликати різні алергічні реакції та сприяти розвитку патологічної симптоматики, а також інгібують утворення амілоїдних фібрил. Також британське урядове агентство по харчовим стандартам з’ясувало, що харчові добавки можуть визивати гіперактивність у дітей. Отже за наявності інформації про існування проблеми та відсутності достатньо обізнаності про вплив комплексу хімічних речовин на мозочок щурів та його будову, це дослідження являється актуальним.
В данной работе представлен обзор литературы с целью выявления информации о строении мозжечка крыс и влияние на него комплекса химических веществ. В настоящее время очень распространено употребление продуктов в которых большое количество пищевых добавок, но в отличие от некоторых стран Европы их концентрация больше в нашей стране. Также присутствуют вещества, которые под запретом в этих странах. В некоторых источниках указано о влиянии пищевых добавок на различные органы и системы организма человека, но описано лишь влияние каждой по одиночке. Доказано, что взрослые животные и взрослые люди устойчивы к большим дозам глутамата натрия. Отдельные группы людей особенно чувствительны к глутамату натрия, они сообщают о таких симптомах, как потливость, боль в животе и груди, головные боли, тошнота, тахикардия и слабость, но механизм его действия еще не выяснен. Вместе с тем внесение глутамата натрия в рацион новорожденных мышей и крыс со временем вызывает у них ожирение и сахарный диабет. Поэтому глутамат натрия не рекомендуется добавлять в продукты, предназначенные для детского питания. Добавки понсо 4R и желтый краситель «солнечный закат» запрещены в некоторых странах, потому что возможен неблагоприятный эффект на здоровье человека. Они могут вызвать различные аллергические реакции и способствовать развитию патологической симптоматики, а также ингибируют образование амилоидных фибрилл. Также британское правительственное агентство по пищевым стандартам выяснило, что пищевые добавки могут вызывать гиперактивность у детей. Так что при наличии информации о существовании проблемы и отсутствия достаточной осведомленности о влиянии комплекса химических веществ на мозжечок крыс и его строение, это исследование является актуальным.
This paper presents a review of the literature with the aim of revealing information about the structure of the cerebellum of rats and the effect of a complex of chemicals on it. Currently, the use of products in which a large number of food additives is very common, but unlike some European countries, their concentration is greater in our country. There are also substances that are banned in these countries. Some sources indicate the effect of food additives on various organs and systems of the human body, but only the effect of each individually is described. It has been proven that adults animals and people are resistant to high doses of monosodium glutamate. The rapid absorption of sodium glutamate prevents the accumulation of free glutamic acid in blood plasma and does not lead to the risk of damage to sensitive brain tissues. Certain groups of people are especially sensitive to monosodium glutamate; they report symptoms such as sweating, abdominal and chest pain, headache, nausea, tachycardia, and weakness, but the mechanism of its action has not been clarified yet. Long-term daily use of sodium glutamate in rats, even at safe doses, leads to morphological changes in the colon wall in the form of focal inflammatory changes of the mucous membrane, circulatory disorders in the intestinal wall, the emergence of erosive and ulcerative lesions, as well as changes in the palate, in terms of potentiation of carcinogenesis in the mucous membrane of the colon. Concerning the potential disturbance of the neuroendocrine axis, the FASEB team of experts paid particular attention to the possibility of the potential for dietary glutamate to adversely affect the structure and function of brain regions not protected by the blood-brain barrier. However, the introduction of monosodium glutamate in the diet of newborn mice and rats over time causes them to be obese and diabetes. Therefore, monosodium glutamate is not recommended to add foods intended for baby food. Additives ponceau 4R and sunset yellow are banned in some countries, because there may be an adverse effect on human health. They can cause various allergic reactions and contribute to the development of pathological symptoms. Amyloid protein fibrilogenesis is known to be the main cause of many diseases, such as Parkinson’s disease, Alzheimer’s and Huntington’s disease, amyloid polyneuropathy, type II diabetes, etc. These additives in turn inhibit the formation of amyloid fibrils, which is possible to relate the risk of developing these diseases. The UK government food standards agency has also found that nutritional supplements can cause hyperactivity in children. So if there is information about the existence of the problem and the lack of sufficient knowledge about the effect of a complex of chemicals on the rat cerebellum and its structure, this study is relevant.
Ключові слова: мозочок
щури
харчові добавки
химические вещества
sodium glutamate
УДК: 611.817.1:615.917
ISSN: 2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2020-1-155-20-25
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14147
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (155)
Наукові праці. Кафедра анатомії з клінічною анатомією та оперативною хірургією

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Modern_representations_about_processes.pdf149,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.