Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14183
Назва: Характеристика особливостей перебігу бронхіальної астми у дітей із супутньою позалегеневою патологією
Автори: Фесенко, Марія Євгенівна
Фастовець, Марина Миколаївна
Калюжка, Олена Олександрівна
Жук, Людмила Анатоліївна
Дата публікації: 2020
Видавець: CPN Publishing Group
Бібліографічний опис: Характеристика особливостей перебігу бронхіальної астми у дітей із супутньою позалегеневою патологією / М. Є. Фесенко, М. М. Фастовець, О. О. Калюжка, Л. А. Жук // The 5th International scientific and practical conference “Perspectives of world science and education” (Osaka, Japan, January 29–31, 2020). – Osaka : CPN Publishing Group, 2020. – P. 774–780.
Короткий огляд (реферат): Анотація: робота присвячена виявленню частоти зустрічаємості супутньої позалегеневої патології у дітей з бронхіальною астмою (БА) та вивченню особливостей перебігу поєднаної патології. Вивчалась структура, клінічна значимість поєднаної патології та основні фактори ризику, які сприяють виникненню різної позалегеневої патології у обстежених дітей з БА. Встановлено, що БА без поєднаної позалегеневої патології у обстежених нами дітей практично не зустрічалась. Серед позалегеневої патології алергічний риніт (АР) мав місце у 59,6%, атопічний дерматит (АД) у 57,6%, хронічний тонзиліт – у 51,9%, гайморит – у 21,1%, функціональні розлади біліарного тракту (ФРБТ) – у 84,6%. Виявлені кореляційні зв’язки між причинами виникнення супутньої патології у дітей з БА з наступними чинниками: обтяженим алергологічним анамнезом, патологічним перебігом вагітності і пологів у матерів обстежених дітей, обтяженим преморбідним фоном, в першу чергу з харчовою полівалентною алергією та штучним вигодовуванням. Супутні захворювання впливають на стан хворих, змінюють перебіг БА та 775 потребують доповнення до базисної терапії дітям з БА патогенетично обгрунтованого лікування супутньої патології.
Ключові слова: діти
бронхіальна астма
алергічний риніт
атопічний дерматит
супутня патологія
УДК: 616.248-053.2
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14183
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 із неонатологією

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
bronshialna_astma.pdf3,42 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.