Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14356
Назва: Вплив антиоксидантів на карієсогенність зубного нальоту
Інші назви: Влияние антиоксидантов на кариесогенность зубного налета
Автори: Максименко, Аліна Іванівна
Максименко, Алина Ивановна
Науковий керівник: Шешукова, Ольга Вікторівна
Дата публікації: кві-2020
Видавець: Укрмедкнига, Тернопіль
Бібліографічний опис: Максименко А. І. Вплив антиоксидантів на карієсогенність зубного нальоту / А. І. Максименко ; наук. керівник : О. В. Шешукова // Матеріали ХXІV Міжнародного медичного конгресу студентів та молодих вчених, м. Тернопіль, 13–15 квітня 2020 р. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2020. – С. 71.
Короткий огляд (реферат): Головною причиною розвитку карієсу зубів є мікрофлора порожнини рота, а точніше - метаболічна активність її кислотопродукуючих мікроорганізмів, що спровокована вживанням вуглеводів. Зниження такої активності є важливою ланкою профілактики карієсу, поширеність якого серед дитячого та дорослого населення України дуже висока. Мета дослідження. Вивчити вплив антиоксиданту пропілгалату на карієсогенну активність кислотопродукуючих мікроорганізмів зубної бляшки. Результати дослідження та їх обговорення. Встановлено, що у всіх випадках аплікація водної суспензії антиоксиданту попереджала падіння рН до 5,2, так як ЗБ залишалася жовтого кольору. Висновки. Карієсогенна активність кислотопродукуючих мікроорганізмів ЗБ, що обумовлена одноразовим вуглеводним навантаженням, гальмувалася повністю після аплікації пропілгалату (Р<0,01). Механізм гальмівної дії пропілгалату на кислотну активність зубного нальоту можна пояснити тим, що він пригнічує неферментативні окислювальні процеси в мікробній клітині.
Ключові слова: карієс
зубний наліт
антиоксиданти
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14356
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_antyoksydantiv1.pdf29,05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.