Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14440
Назва: Модель дієт-індукованого стеатогепатиту у щурів: морфологічні та патогенетичні особливості
Інші назви: Модель диет-индуцированного стеатогепатита у крыс: морфологические и патогенетические особенности
Experimental model of diet-induced steatohepatitis in rats: morphological and pathogenetic features
Автори: Маслова, Ганна Сергіївна
Скрипник, Роман Ігорович
Щербак, Ольга Василівна
Скрипник, Ігор Миколайович
Маслова, Анна Сергеевна
Скрыпник, Роман Игоревич
Щербак, Ольга Васильевна
Скрыпник, Игорь Николаевич
Maslova, G. S.
Skrypnyk, R. I.
Shcherbak, O. V.
Skrypnyk, I. M.
Дата публікації: 2020
Видавець: ТОВ «ВІТ-А-ПОЛ»
Бібліографічний опис: Модель дієт­індукованого стеатогепатиту у щурів: морфологічні та патогенетичні особливості / Г. С. Маслова, Р. І. Скрипник, О. В. Щербак, І. М. Скрипник // Сучасна гастроентерологія. – 2020. – № 2. – С. 11–17.
Короткий огляд (реферат): Мета — визначити характер морфологічних змін тканин печінки, особливості прооксидантно-антиоксидантного статусу і регенераційної функції печінки на тлі дієт-індукованого неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ) у щурів. Матеріали та методи. Дослідження проведені на 20 білих нелінійних статевозрілих щурах з масою тіла 160 — 220 г. Тварин розподілили на дві групи: дослідну — 5 самців і 5 самок, яким відтворювали модель НАСГ, і контрольну — 5 самців і 5 самок, котрі отримували стандартний раціон. Досліджували масу тіла, зріст тварин, індекс маси тіла (ІМТ), масу вісцерального жиру (ВЖ). У гомогенаті печінки визначали концентрацію ТБК-реактантів, активність каталази і орнітиндекарбоксилази. Вивчали морфологічні зміни у тканинах печінки. Результати. Застосування фаст-фуд-дієти призводило до розвитку ожиріння, яке характеризувалось збільшенням маси тіла та ІМТ. У самців і самок дослідної групи маса тіла та ІМТ відповідно в 1,3 і 1,2 разу перевищували показники контрольної групи (р < 0,05). Маса ВЖ у самок дослідної групи була втричі більша, ніж у самців (р < 0,05). У гомогенаті печінки тварин дослідної групи порівняно із контрольною виявлено збільшення вмісту ТБК-реактантів у 2,5 разу (р = 0,0002), активності каталази — в 1,1 разу (р = 0,04), зниження активності орнітиндекарбоксилази в 2,3 разу (р = 0,007). Установлено прямо пропорційний зв’язок між масою ВЖ і рівнем ТБК-реактантів у гомогенаті печінки (r = 0,86; р < 0,05). Морфологічні зміни тканин печінки характеризувалися формуванням жирових включень у гепатоцитах, каріолізисом гепатоцитів, декомпозицією печінкових балок, зміною розмірів синусоїдів у перицентральних і перипортальних зонах ацинуса. Висновки. Використання фаст-фуд-дієти впродовж 9 тиж у щурів призводить до розвитку ожиріння, НАСГ, активації вільнорадикального окиснення і порушення регенераційних функцій печінки.
Цель — определить характер морфологических изменений тканей печени, особенности прооксидантно-антиоксидантного статуса и регенераторной функции печени на фоне диет-индуцированного неалкогольного стеатогепатита (НАСГ) у крыс. Материалы и методы. Исследования проведены на 20 белых нелинейных половозрелых крысах с массой тела 160 — 220 г. Животных разделили на две группы: опытную — 5 самцов и 5 самок, которым воспроизводили модель НАСГ, и контрольную — 5 самцов и 5 самок, получавших стандартный рацион. Исследовали массу тела, рост животных, индекс массы тела (ИМТ), массу висцерального жира (ВЖ). В гомогенате печени определяли концентрацию ТБК-реактантов, активность каталазы и орнитиндекарбоксилазы. Изучали морфологические изменения в тканях печени. Результаты. Применение фаст-фуд-диеты приводило к развитию ожирения, которое характеризовалось увеличением массы тела и ИМТ. У самцов и самок опытной группы масса тела и ИМТ соответственно в 1,3 и 1,2 раза превышали показатели контрольной группы (р < 0,05). Масса ВЖ у самок опытной группы была втрое больше, чем у самцов (р < 0,05). В гомогенате печени животных опытной группы по сравнению с контрольной выявлено увеличение содержания ТБК-реактантов в 2,5 раза (р = 0,0002), активности каталазы — в 1,1 раза (р = 0,04), снижение активности орнитиндекарбоксилазы в 2,3 раза (р = 0,007). Установлена прямо пропорциональная связь между массой ВЖ и уровнем ТБК-реактантов в гомогенате печени (r = 0,86; р < 0,05). Морфологические изменения тканей печени характеризовались формированием жировых включений в гепатоцитах, кариолизисом гепатоцитов, декомпозицией печеночных балок, изменением размеров синусоидов в перицентральной и перипортальных зонах ацинуса. Выводы. Использование фаст-фуд-диеты в течение 9 нед у крыс приводит к развитию ожирения, НАСГ, активации свободнорадикального окисления и нарушению регенераторных функций печени.
Objective — to determine the character of morphological changes in liver tissues, the peculiarities of pro-antioxidant status, and liver regeneration function in the settings of food-induced nonalcoholic steatohepatitis (NASH) in rats. Materials and methods. The study was conducted on 20 white nonlinear sexually mature rats, weighted 160 — 220 g, that were divided into 2 groups: experimental NASH was modeled in group І rats (n = 10) consisting of 5 males and 5 females and control group ІІ (n = 10), consisting of 5 males and 5 females with standard diet. The rats’ weight, height, body mass index (BMI) and mass of visceral fat (VF) were assessed. Concentration of TBA-reactants, catalase activity, and ornithine decarboxylase (ODC) were measured in liver homogenate. Morphological changes were also evaluated in the liver tissues. Results. The use of fast food diet resulted in the onset of obesity, which was characterized by the increase of body weight and BMI raise. Thus, body mass and BMI in males and females of study group were respectively 1.3 and 1.2 times higher than in rodents of control group (р < 0.05). The VF mass in females of study group was 3 times lower than in males (р < 0.05). The 2.5-fold increase of TBA-reactants (р = 0.0002), 1.1-fold increaes of catalase activity (р = 0.04) and 2.3 times ODC reduction (р = 0.007) in liver homogenate was established in the experimental group vs control group. The direct correlation between VF mass and TBA-reactants level in liver homogenate has been established (r = 0.86; р < 0.05). Morphological changes in liver were characterized by the formation of lipid inclusions in hepatocytes, hepatocytes’ cariolysis, decomposition of liver trabeculae, changes of sinusoids sizes in pericentral and periportal acinus zones. Conclusions. The application of fast food diet for 9 weeks results in the development of obesity, NASH, activation of free radical oxidation and liver regeneration impairment in rats.
Ключові слова: неалкогольний стеатогепатит
ожиріння
ТБК-реактанти
каталаза
орнітиндекарбоксилаза
неалкогольный стеатогепатит
ожирение
ТБК-реактанты
каталаза
орнитиндекарбоксилаза
nonalcoholic steatohepatitis
obesity
TBA-reactants
catalase
ornithinedecarboxylase
УДК: 616.36-002:599.323.
ISSN: 1727-­5725 (Print)
2521-­649X (Online)
DOI: http://doi.org/10.30978/MG-2020-2-11
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14440
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
experimental_model_of_diet_induced_steatohepatitis_in_rats.pdf1,92 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.