Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14543
Назва: Оцінка сили адгезії на зсув при фіксації вінірів
Інші назви: Assessment of adhesion on offset at fixation of veneers
Автори: Силенко, Юрій Іванович
Животовський, Ігор Володимирович
Силенко, Богдан Юрійович
Хребор, Марина Вікторівна
Писаренко, Олена Анатоліївна
Дата публікації: вер-2018
Видавець: Wydawnictwo Aluna
Бібліографічний опис: Оцінка сили адгезії на зсув при фіксації вінірів / Ю. І. Силенко, І. В. Животовський, М. В. Хребор [та ін.] // Wiadomości Lekarskie. – 2018. – T. LXXI, nr 9. – С. 1749–1752.
Короткий огляд (реферат): Вступ: Одним із сучасних методів корекції зміни кольору зубів є використання керамічних вінірів. Ефективність лікування дисколоритів з використанням вінірів залежить від їх якісної фіксації на зубах. Мета дослідження: провести порівняльну оцінку сили адгезії на зсув при фіксації вінірів різними матеріалами і способами. Матеріали і методи: було досліджено чотири види зразків по п’ять кожного. Перший зразок – вінір на зуб з типовим препаруванням, що фіксували на композитний цемент Calibra виробництва DENTSPLY. Другий зразок – конструкція «вкладка у вінірі» на зуб з нетиповим препаруванням, фіксувалася на композитний цемент Calibra виробництва DENTSPLY. Третій зразок – вінір на зуб з типовим препаруванням, який фіксували на розігрітому фотополімерному композиті Gradia Direct виробництва GC. Четвертий зразок – конструкція «вкладка у вінірі» на зуб з нетиповим препаруванням, фіксувалася на розігрітому фотополімерному композиті Gradia Direct виробництва GC. Вініри виготовлені з пресованої кераміки – дисилікату літію IPS e.max Press та кераміки для облицювання IPS e.max Ceram. Випробовування проводили за допомогою деформаційної установки МРК-1. Результати: Адгезивна міцність першого зразка склала 18,8 Мпа, другого достовірно збільшувалася на 51 %. В третьому зразоку адгезивна міцність зросла на 71 % в порівнянні з першим зразком, а в порівнянні з другим зразком на 14% . Адгезивна міцність четвертого зразка склала 46,5 Мпа, що на 147 % більше в порівнянні з першим зразком, на 64 % і 44% вище за відповідно другий зразок та третій зразок. Висновки: Фіксація вкладки на розігрітий композит, як при класичній методиці препарування зубів, так і при застосуванні методики «вкладка у вінірі», покращує адгезивну міцність з’єднання практично в 2,5 рази.
Ключові слова: вінір
фіксація
адгезивна міцність
veneer
fixation
adhesive strength
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14543
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра післядипломної освіти лікарів-стоматологів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
WL9_2018.pdf193,93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.