Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14663
Назва: Історіографічний аналіз науково-педагогічного бачення О. О. Богомольця (1881-1946)
Автори: Шарлай, Наталія Миколаївна
Гриньова, Марина Вiкторiвна
Шарлай, Наталья Николаевна
Гринева, Марина Викторовна
Sharlay, N. M.
Grineva, M.V
Дата публікації: 2020
Видавець: Scientific Journal "Virtus"
Бібліографічний опис: Шарлай Н. М. Історіографічний аналіз науково-педагогічного бачення О. О. Богомольця (1881-1946) / Н. М. Шарлай, М. В. Гриньова // Scientific Journal Virtus. – 2020. – № 43. – С. 173–175.
Короткий огляд (реферат): У статті розглядаються періоди та напрямки науково-педагогічної діяльності О. О. Богомольця, обґрунтовано його внесок у розвиток вітчизняної медичної науки наприкінці XIX – на початку XX ст. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні історико-педагогічних аспектів становлення та розвитку ідей вищої медичної освіти у науково-педагогічній спадщині О. О. Богомольця, його внеску в розвиток вітчизняної медичної науки наприкінці ХІХ – на початку XX ст. Вирішення поставленої мети досягнуто шляхом вирішення таких завдань: проаналізувати основні віхи життєвого та творчого шляху О.О. Богомольця, систематизувати фактори, що визначили становлення його як вченого й особистості; охарактеризувати основні досягнення вченого у різних галузях медичної науки та класифікувати його основні публікації; вивчити специфіку викладацької діяльності О. О. Богомольця та його поглядів в умовах сьогодення. В результаті проведеного історичного аналізу описано біографічний нарис життя та професійної діяльності Олександра Богомольця, визначено хронологічні періоди професійної діяльності. Обґрунтовано внесок Олександра Богомольця у розвиток викладацької діяльності й фактори формування ідей професійної медичної освіти у науково-педагогічній спадщині. В процесі аналітичного пошуку встановлено необхідність трансформації ідей дослідника в нинішніх умовах реформування медичної галузі України. Система охорони здоров’я нині перебуває в пошуку шляхів виходу з кризової ситуації та побудови нової моделі, наближеної до європейських стандартів. І цей складний процес обов’язково потребує зміни парадигми базової середньої та вищої медичної освіти.
Ключові слова: Богомолець О. О.
галузі медичної освіти
педагогічні погляди
практичний метод
системний метод
УДК: 378.12/.14
ISSN: 2410-4388 (Print)
2415-3133 (Online)
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14663
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
istoriograficheskiy_ analiz_2020.pdf939,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.