Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14761
Назва: Нормативно-правові засади цивільного захисту в Україні. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій
Автори: Кафедра медицини катастроф та військової медицини
Дата публікації: 28-сер-2020
Видавець: Українська медична стоматологічна академія, Кафедра медицини катастроф та військової медицини
Бібліографічний опис: Нормативно-правові засади цивільного захисту в Україні. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій : методичні вказівки для самостійної роботи студентів під час підготовки до практичного (семінарського) заняття та на занятті / Кафедра медицини катастроф та військової медицини. – Полтава, 2020. – 47 с.
Короткий огляд (реферат): Сучасний розвиток України за умов системної трансформації характеризується як перманентно складний, а часом навіть із провалами екстремальності. Глобальний розвиток людської цивілізації, крім позитивних надбань, породив чисельні загрози життєво важливим інтересам людини і громадянина, суспільства і держави. Значне місце серед цих загроз займають небезпеки техногенно-природної сфери. Багато з них у тій, чи іншій мірі притаманні й Україні. У зв’язку з цим, велика роль у забезпеченні техногенної та природної безпеки відводиться саме Єдиній державній системі цивільного захисту населення і територій. Значна кількість великих катастроф, що сталася останнім часом у світі і на території України, серед яких особливе місце займає Чорнобильська (1986), змінили традиційну орієнтацію системи цивільного захисту з вирішення завдань виключно воєнного часу на захист населення і територій від надзвичайних ситуацій мирного часу, а також перехід від галузевого (відомчого) до функціонального (інтегрованого) принципу реагування.Цивільний захист здійснюється з метою реалізації державної політики, спрямованої на забезпечення безпеки та захисту населення територій, матеріальних і культурних цінностей та довкілля від негативних наслідків надзвичайних ситуацій у мирний час та особливий період, подолання наслідків надзвичайних ситуацій, зокрема наслідків надзвичайних ситуацій на територіях іноземних держав відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.В основу цивільного захисту населення покладені положення міжнародного гуманітарного права та стаття 3 Конституції України, в якій наголошується, що людина, її життя, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14761
Розташовується у зібраннях:Навчальні матеріали та презентації. Кафедра медицини катастроф та військової медицини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
normprav1.pdfnormprav1mod2901,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.