Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14836
Назва: Вивчення фізіології кровообігу в системі підготовки лікаря
Автори: Лобань-Череда, Галина Андріївна
Міщенко, Віталій Петрович
Гончаренко, Людмила Леонідівна
Павленко, Ганна Петрівна
Жукова, Марина Юріївна
Горбенко, Сергій Олександрович
Запорожець, Тетяна Миколаївна
Моргун, Зайтуна Камілівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Lobanʹ-Chereda, H. A.
Mishchenko, V. P.
Goncharenko, L. L.
Pavlenko, H. P.
Zhukova, M. Yu.
Horbenko, S. O.
Zaporozhets, T. M.
Morgun, Z. K.
Vesnina, L.E
Лобань-Череда, Галина Андреевна
Мищенко, Виталий Петрович
Гончаренко, Людмила Леонидовна
Павленко, Анна Петровна
Жукова, Марина Юрьевна
Горбенко, Сергей Александрович
Запорожец, Татьяна Николаевна
Моргун, Зайтуна Камиловна
Веснина, Людмила Эдуардовна
Дата публікації: 1993
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Вивчення фізіології кровообігу в системі підготовки лікаря / Г. А. Лобань-Череда, В. П. Міщенко, Л. Л. Гончаренко [та ін. ] // Роль знань з фундаментальних дисциплін в підготовці лікаря : (тези навч.-метод. конф.), 9 грудня 1993 р, м. Полтава. – Полтава, 1993. – С. 29–30.
Короткий огляд (реферат): Знання фізіології серцево-судинної системи має велике значення в підготовці лікарів усіх спціальностей, особливо лікарів-терапевтів. Основним принципом викладання цього розділу є максимальне наближення його до клініки. Це проявляється як в лекційному курсі, так і при проведенні лабораторних та семінарських занять. Кількість годин присвячених цьому розділу складає: на лекціях — 14, на лабораторних заняттях — 42. За цей час студенти вивчають фізіологічні властивості серцевого м'яза, оцінюють ритм і основні фази серцевого циклу, функцію клапанів, основні типи і властивості судин. Крім того, студенти опановують основні методи дослідження функцій серця та судин. Достатньо інформативними для вивчення функціонального стану серця і судин є зовнішні прояви діяльності серцевосудинної системи: тони серця, біоелектричні явища, рух крові по порожнинам серця і судин. Ці показники дають якісну та кількісну характеристику діяльності серця та судин і широко використовуються в клінічній практиці. Графічні відображення зовнішніх проявів системи кровообігу (електро-кардіграма, фонокардіограма, реограма, сфігмограма, полікардіограма) студенти аналізують, роблять висновки, розкривають механізми виявлених порушень. Крім цього, студенти відпрацьовують навички аускультації тонів серця, вимірювання артеріального тиску, пальпаторного дослідження властивостей пульсу. Ці показники функції серцево-судинної системи вивчають у стані фізіологічного спокою і при проведенні функціональних проб. Оцінку регуляторних механізмів системи кровообігу проводять за допомогою клінічно важливих рефлексів (рефлекси Чермака, Даніні-Ашнера) та клінічних проб (кліностатичної, ортостатичної).
Ключові слова: фізіологія
серцево-судинна система
тони серця
біолектричні явища
фонокардіограма
реограма
рефлекс Чермака
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14836
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
fiziolohiya.pdf370,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.