Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15129
Назва: Методика проведення вільного й спрямованого асоціативних експериментів у дослідженні концепту
Автори: Шевченко, Олена Миколаївна
Дата публікації: січ-2021
Видавець: MDPC Publishing, Munich, Germany
Бібліографічний опис: Шевченко О. М. Методика проведення вільного й спрямованого асоціативних експериментів у дослідженні концепту / О. М. Шевченко // Actual trends of modern scientific research. Abstracts of the 6th International scientific and practical conference, Munich, Germany. – Munich : MDPC Publishing, 2021. – P. 554–558.
Короткий огляд (реферат): Концепт – інформаційна структура свідомості, різносубстратна за способом формування та представлення знань про певні об’єкти, явища. Концепт є глибинним смислом, згорнутою смисловою структурою тексту. Розглядаючи особливості концепту, дослідники повинні звертати увагу не лише на семантику слів, що вербалізують концепт, але й враховувати мовні стереотипи, специфічні риси менталітету, що виявляються за допомогою асоціацій. Адже специфічною когнітивною структурою мовленнєвої свідомості є асоціативне поле, що бере участь у формуванні лінгвістичної картини світу. Поле реакцій, отриманих на слово-стимул, дає змогу судити про психологічну структуру значення вихідного слова як про комплексне явище, що характеризується низкою параметрів, у числі яких простежується наявність деякого емоційного навантаження.
Ключові слова: методика
експеримент
спрямований асоціативний експеримент
вільний асоціативний експеримент
УДК: 978-3-954753-02-4
ISBN: 978-3-954753-02-4
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15129
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра українознавства та гуманітарної підготовки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Methods_of_conducting_free_and_associative_experiments.pdf977,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.