Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15239
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБорута, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorБорута, Наталия Владимировна-
dc.contributor.authorBoruta, N. V.-
dc.date.accessioned2021-03-18T07:20:57Z-
dc.date.available2021-03-18T07:20:57Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationBoruta N. V. Lectinospecific characteristics of cell components in the erythroblastic islet in rats when administrating cryopreserved placenta during the experimantal inflammation / N. V. Boruta // East European Scientific Journal. ‒ 2020. ‒ № 4 (56). ‒ С. 18‒20.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15239-
dc.description.abstractHaving studied the lectinochemical reaction on cell surfaces of proerythroblasts, enhanced binding to lectin of edible snail, golden shower rind, and wheat germ was observed. A moderate binding reaction was observed on cell surfaces of proerythroblasts with peanut lectin, soybean lectin, European elder lectin and mistletoe lectin, basophilic erythroblasts gave enhanced binding only to the lectin of edible snail. It is found that there is a decrease in the frequency of binding to lectins of edible snail and mistletoe in polychromatophilic and orthochromatic erythroblasts. In the orthochromatic erythroblasts a weak reaction was observed with the lectins of edible snail, peanut, mistletoe and wheat germ, and a completely absent reaction was observed when linking cell surfaces in orthochromatic erythroblasts with lectins of soybean seeds and European elder.uk_UA
dc.description.abstractИсследовав лектинохимичну реакцию на клеточных поверхностях проэритробластов, наблюдали усиленное связывание с лектином виноградной улитки, коры золотого дождя и лектином зародышей пшеницы. Умеренную реакцию связывания наблюдали на клеточных поверхностях проэритробластов с лектином арахиса, семенами сои, бузины черной и омелы белой, базофильные эритробласты давали усиленную реакцию связывания только с лектином виноградной улитки. Установлено, что в полихроматофильных и ортохромных эритробластах, наблюдается уменьшение частоты связывания с лектинами виноградной улитки и омелы белой. В ортохромных эритробластах обнаружена слабая реакция с лектинами виноградной улитки, арахиса, омелы белой и зародышей пшеницы, а полностью отсутствуе реакции наблюдалась при связывании клеточных поверхностей в ортохромных эритробластах с лектинами семян сои и бузины черной.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectcryopreserved placentauk_UA
dc.subjectexperimental inflammationuk_UA
dc.subjecterythroblastic islet cellsuk_UA
dc.subjectcarbohydrate residuesuk_UA
dc.subjectкриоконсервированная плацентаuk_UA
dc.subjectэкспериментальное воспалениеuk_UA
dc.subjectклетки эритробластного островкаuk_UA
dc.subjectуглеводные остаткиuk_UA
dc.titleLectinospecific characteristics of cell components in the erythroblastic islet in rats when administrating cryopreserved placenta during the experimantal inflammationuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.subject.udc(616.419:599.323.4) 612.08uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Lectinospecific_characteristics.pdf1,18 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.