Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15309
Назва: Вплив хронічної гіпомелатонінемії на вуглеводний і ліпідний обмін за умов призначення щурам "дієти західного типу"
Інші назви: Influence of chronic hypomelatoninemia on carbohydrate and lipid metabolism of rats kept on western diet
Автори: Бєлікова, О. І.
Черно, Валерій Степанович
Френкель, Юрій Давидович
Костенко, Віталій Олександрович
Дата публікації: 2018
Бібліографічний опис: Вплив хронічної гіпомелатонінемії на вуглеводний і ліпідний обмін за умов призначення щурам "дієти західного типу" / О. І. Бєлікова, В. С. Черно, Ю. Д. Френкель, В. О. Костенко // Фізіологічний журнал. – 2018. – Т. 64, № 3. – С. 52–60.
Короткий огляд (реферат): Досліджували вплив гіпомелатонінемії, індукованої цілодобовим освітленням щурів інтенсивністю 1500 лк протягом 60 діб, на вуглеводний і ліпідний обмін за умов призначення висококалорійної вуглеводно-ліпідної дієти (20 %-й розчин фруктози та відповідний раціон). Виявлено, що за цих умов зменшувалася концентрація мелатоніну у сироватці крові на 55,6 % порівняно з результатом, отриманим при окремому цілодобовому освітленні. У тварин спостерігалися більш глибокі метаболічні порушення, притаманні синдрому інсулінорезистентності (рівень гіперінсулінемії, дисліпопротеїнемії, гіпо-α-ліпопротеїнемії, гіпертригліцеридемії, підвищення маси вісцерального жиру). Це супроводжувалося розвитком декомпенсованого пероксидного окиснення ліпідів у крові щурів, зменшенням антиоксидантного потенціалу, але без істотних змін вмісту маркерів системного запалення (фактора некрозу пухлини α та церулоплазміну). При цьому утворення вторинних продуктів пероксидації (сполук, що реагують з тіобарбітуровою кислотою) перевищувало на 49,1 та 11,9 % відповідний результат груп з окремим впливом цілодобового освітлення та дієти.
We studied the effect of hypomelatoninemia induced by round-the-clock light with an intensity of 1500 lx for 60 days on carbohydrate and lipid metabolism of white rats kept on high-calorie carbohydrate-lipid diet (HCCLD, 20 % fructose solution and the diet).
Ключові слова: синдром інсулінорезистентності
гіпомелатонінемія
висококалорійна вуглеводно-ліпідна дієта
вуглеводний і ліпідний обмін
системна запальна відповідь
insulin resistance syndrome
hypomelatoninemia
high-calorie carbohydrate-lipid diet
systemic inflammatory response
УДК: 616.008.9:612.018]:612.396/397]:613.2-092.9
ISSN: 0201-8489
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15309
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патофізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vplyv_hronichnoi_hipomelatoninemii.pdf923,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.