Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15345
Назва: Реакція тканин ротової порожнини на іонізуюче опромінення
Автори: Силенко, Юрій Іванович
Соколенко, Валентина Миколаївна
Беркало, Любов Володимирівна
Дата публікації: 1993
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Силенко Ю. І. Реакція тканин ротової порожнини на іонізуюче опромінення / Ю. І. Силенко, В. М. Соколенко, Л. В. Беркало // Актуальні питання стоматології дитячого віку і ортодонтії : Республіканська наукова конференція, 24-25 листопада 1993 р., м. Полтава : матеріали доп. – Полтава, 1993. – С. 168–169.
Короткий огляд (реферат): На моделі фракційного опромінення тварин протягом 6 днів; в сумарній дозі 6 гр вивчався стан вільнорадикального окислення ліпідів (ВРО) і тромбоцитоактивних властивостей тканин пародонту і слинних залоз.Таким чином, отримані результати свідчать про значну реакційну мобільність тканин пародонту і слинних залоз. Встановлено, що в тканинах слинних залоз знижується рівень ТБК-активних продуктів як до (на І0,І І %, р.О'5 так і в процесі інкубації (на 9,1 %‘, р,001). Але при цьому, залишалася незмінною активність антиоксидантних (АО) ферментів — СОД і каталази. В тканинах пародонту при опроміненні збільшувався рівень ТБК-активних продуктів до (на 144,4%, р,001) і після інкубації (на 80%, р.001. Разом з тим, тканини пародонту більш чутливіші до іонізуючого опромінення. Цим і пояснюється більш висока захворюваність на пародонтит у ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
Ключові слова: опромінення тварин
ротова порожнина
слинні залози
іонізуюче опромінення
ЧАЕС
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15345
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра післядипломної освіти лікарів-стоматологів
Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
rotova_ porozhnina.pdf1,03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.