Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15364
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСорокін, Богдан Вікторович-
dc.contributor.authorКостенко, Віталій Олександрович-
dc.contributor.authorСорокин, Богдан Викторович-
dc.contributor.authorКостенко, Виталий Александрович-
dc.contributor.authorSorokin, B. V.-
dc.contributor.authorKostenko, V. O.-
dc.date.accessioned2021-03-29T12:39:04Z-
dc.date.available2021-03-29T12:39:04Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationСорокін Б. В. Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини при відтворенні експериментального остеопорозу за умов хронічної інтоксикації нітратом натрію / Б. В. Сорокін, В. О. Костенко // Світ медицини та біології. – 2013. – № 4 (41). – C. 86–89.uk_UA
dc.identifier.issn2079-8334-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15364-
dc.description.abstractВ експерименті на 20 білих щурах лінії Вістар масою 180-230 г досліджено вплив пектину і пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини різних відділів скелета (великогомілкова кістка, хребці) при відтворенні експериментального остеопорозу за умов надлишкового утворення оксиду азоту з екзогенного попередника (модель хронічної інтоксикації нітратом натрію). Виявлено, що введення яблучного пектину за цих умов обмежує колагеноліз (у тканині великогомілкових кісток і хребців) і деполімерізацию протеогліканів (у тканині великогомілкових кісток), збільшує щільність та міцнісні властивості останніх. Додавання до раціону щурам пектиновмісного борошна вівсяної крупи обмежує колагеноліз і деполімерізацию протеогліканів у тканині великогомілкових кісток, збільшує їх міцнісні властивості, але істотно не впливає на функціонально-метаболічні характеристики хребців.uk_UA
dc.description.abstractВ эксперименте на 20 белых крысах линии Вистар массой 180-230 г исследовано влияние пектина и пектиносодержащих продуктов на функционально-метаболические изменения костной ткани различных отделов скелета (большеберцовая кость, позвонки) при воспроизведении экспериментального остеопороза в условиях избыточного образования оксида азота из экзогенного предшественника (модель хронической интоксикации нитратом натрия). Обнаружено, что введение яблочного пектина в этих условиях ограничивает коллагенолиз (в ткани большеберцовых костей и позвонков) и деполимеризацию протеогликанов (в ткани большеберцовых костей), увеличивает плотность и прочностные свойства последних. Добавление в рацион крысам пектиносодержащей муки овсяной крупы ограничивает коллагенолиз и деполимеризацию протеогликанов в ткани большеберцовых костей, увеличивает их прочностные свойства, но существенно не влияет на функционально-метаболические характеристики позвонков.uk_UA
dc.description.abstractThe experiment which involved 20 Wistar white rats weighed 180-230 g was aimed to study the effect of pectin and pectin-containing products on the functional and metabolic changes in bone tissue of different skeletal areas (tibia, vertebrae) in modeled osteoporosis and excess production of sodium nitrate induced exogenously (model of chronic sodium nitrate intoxication). It has been found out the introduction of apple pectin under conditions limits collagenolysis (in tissues of tibia and vertebrae) and proteoglycans depolymerization (in tissues of tibia), increases the density and strength of the tibia. Adding of pectin-containing oatmeal flour to the rats’ diet limits collagenolysis and proteoglycans depolymerization in the tibial tissue, increases their strength properties, but does not significantly affect the functional and metabolic characteristics of the vertebrae.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherУкраїнська медична стоматологічна академіяuk_UA
dc.subjectхронічна інтоксикація нітратом натріюuk_UA
dc.subjectпектинuk_UA
dc.subjectекспериментальний остеопорозuk_UA
dc.subjectоксид азотуuk_UA
dc.subjectкісткова тканинаuk_UA
dc.subjectхроническая интоксикация нитратом натрияuk_UA
dc.subjectэкспериментальный остеопорозuk_UA
dc.subjectоксид азотаuk_UA
dc.subjectпектинuk_UA
dc.subjectкостная тканьuk_UA
dc.subjectchronic sodium nitrate intoxicationuk_UA
dc.subjectnitric oxideuk_UA
dc.subjectmodeled osteoporosisuk_UA
dc.subjectpectinuk_UA
dc.subjectbone tissueuk_UA
dc.titleВплив пектину та пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини при відтворенні експериментального остеопорозу за умов хронічної інтоксикації нітратом натріюuk_UA
dc.title.alternativeEffect of pectin and pectin-containing products on the functional and metabolic changes of bone tissue under modeled osteoporosis and chronic sodium nitrate intoxicationuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.subject.udc616.71–007.234–092.9 : 615.916’175uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патофізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vpluv_pektuny.pdf177,91 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.