Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15469
Назва: Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на окиснювальні процеси у тканинах слинних залоз білих щурів за умов спільного надлишкового надходження нітрату та фториду натрію
Інші назви: Effect of pectin and pectin-containing products on the oxidative processes in the tissues of salivary glands in white rats under the combined excess nitrates and sodium fluoride
Автори: Стасюк, Олексій Анатолійович
Костенко, Віталій Олександрович
Стасюк, Алексей Анатольевич
Костенко, Виталий Александрович
Stasyuk, O. A.
Kostenko, V. O.
Дата публікації: 2012
Видавець: Луганський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Стасюк О. А. Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на окиснювальні процеси у тканинах слинних залоз білих щурів за умов спільного надлишкового надходження нітрату та фториду натрію / О. А. Стасюк, В. О. Костенко // Загальна патологія та патологічна фізіологія. – 2012. – Т. 7. – № 3– С. 112–116
Короткий огляд (реферат): В эксперименте на 20 белых крысах исследовано состояние NO-синтазного и аргиназного путей метаболизма L-аргинина и окислительных процессов в тканях поднижнечелюстных слюнных желез (СЖ) при сочетанном токсическом действии нитрата и фторида натрия и добавлении к рациону крыс яблочного пектина и пектиносодержащих продуктов (муки овсяной крупы). Выявлено, что применение яблочного пектина предупреждает чрезмерную активацию в тканях СЖ NO-синтазы и угнетение ферментов аргиназного пути метаболизма L-аргинина (орнитиндекарбоксилазы). Добавление в рацион крысам яблочного пектина и муки овсяной крупы снижает продукцию в тканях СЖ супероксидного анион-радикала митохондриальной электронно-транспортной цепью, ограничивает пероксидное окисление липидов, улучшает их белоксинтезирующую функцию. Кроме того, введение в корм яблочного пектина существенно повышает в СЖ антиоксидантный потенциал, активность супероксиддисмутазы и каталазы.
The experiments on 20 white rats was aimed to study the state of NO-synthase and arginase ways for Larginine metabolism and oxidation processes in the tissues of submandibular salivary gland (SG) exposed to the combined toxic effect of sodium nitrate and fluoride against the background of the diet including apple pectin and pectin-containing products (oatmeal). It has been revealed the apple pectin prevents excessive NO-synthase activation in the SG tissues as well as the inhibition of arginase pathway enzymes of L-arginine metabolism (ornithine decarboxylase). Supplementing of apple pectin and pectin-containing food (oatmeal) to the usual diet of the rats reduces the production of superoxide anion radical by mitochondrial electron transport chain in the SG tissue, limits lipid peroxidation, improves the protein synthesis function. In addition, the introduction of apple pectin into the diet significantly increases the antioxidant potential in SG, as well as the activity of superoxide dismutase and catalase.
Ключові слова: пектин
інтоксикація фторидом натрію
інтоксикація нітратом натрію
оксид азоту
слинні залози
вільнорадикальне окиснення
пектин
свободнорадикальное окисление
интоксикация нитратом натрия
слюнные железы
оксид азота
интоксикация фторидом натрия
pectin
free radical oxidation
sodium nitrate intoxication
sodium fluoride intoxication
salivary gland
nitric oxide
УДК: 616.316-092.9:615.916’175
ISSN: 2219-0759
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15469
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патофізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vpluv_pektunu_na_okusnyuvalni.pdf443,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.