Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15469
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСтасюк, Олексій Анатолійович-
dc.contributor.authorКостенко, Віталій Олександрович-
dc.contributor.authorСтасюк, Алексей Анатольевич-
dc.contributor.authorКостенко, Виталий Александрович-
dc.contributor.authorStasyuk, O. A.-
dc.contributor.authorKostenko, V. O.-
dc.date.accessioned2021-04-06T07:38:20Z-
dc.date.available2021-04-06T07:38:20Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationСтасюк О. А. Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на окиснювальні процеси у тканинах слинних залоз білих щурів за умов спільного надлишкового надходження нітрату та фториду натрію / О. А. Стасюк, В. О. Костенко // Загальна патологія та патологічна фізіологія. – 2012. – Т. 7. – № 3– С. 112–116uk_UA
dc.identifier.issn2219-0759-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15469-
dc.description.abstractВ эксперименте на 20 белых крысах исследовано состояние NO-синтазного и аргиназного путей метаболизма L-аргинина и окислительных процессов в тканях поднижнечелюстных слюнных желез (СЖ) при сочетанном токсическом действии нитрата и фторида натрия и добавлении к рациону крыс яблочного пектина и пектиносодержащих продуктов (муки овсяной крупы). Выявлено, что применение яблочного пектина предупреждает чрезмерную активацию в тканях СЖ NO-синтазы и угнетение ферментов аргиназного пути метаболизма L-аргинина (орнитиндекарбоксилазы). Добавление в рацион крысам яблочного пектина и муки овсяной крупы снижает продукцию в тканях СЖ супероксидного анион-радикала митохондриальной электронно-транспортной цепью, ограничивает пероксидное окисление липидов, улучшает их белоксинтезирующую функцию. Кроме того, введение в корм яблочного пектина существенно повышает в СЖ антиоксидантный потенциал, активность супероксиддисмутазы и каталазы.uk_UA
dc.description.abstractThe experiments on 20 white rats was aimed to study the state of NO-synthase and arginase ways for Larginine metabolism and oxidation processes in the tissues of submandibular salivary gland (SG) exposed to the combined toxic effect of sodium nitrate and fluoride against the background of the diet including apple pectin and pectin-containing products (oatmeal). It has been revealed the apple pectin prevents excessive NO-synthase activation in the SG tissues as well as the inhibition of arginase pathway enzymes of L-arginine metabolism (ornithine decarboxylase). Supplementing of apple pectin and pectin-containing food (oatmeal) to the usual diet of the rats reduces the production of superoxide anion radical by mitochondrial electron transport chain in the SG tissue, limits lipid peroxidation, improves the protein synthesis function. In addition, the introduction of apple pectin into the diet significantly increases the antioxidant potential in SG, as well as the activity of superoxide dismutase and catalase.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛуганський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectпектинuk_UA
dc.subjectінтоксикація фторидом натріюuk_UA
dc.subjectінтоксикація нітратом натріюuk_UA
dc.subjectоксид азотуuk_UA
dc.subjectслинні залозиuk_UA
dc.subjectвільнорадикальне окисненняuk_UA
dc.subjectпектинuk_UA
dc.subjectсвободнорадикальное окислениеuk_UA
dc.subjectинтоксикация нитратом натрияuk_UA
dc.subjectслюнные железыuk_UA
dc.subjectоксид азотаuk_UA
dc.subjectинтоксикация фторидом натрияuk_UA
dc.subjectpectinuk_UA
dc.subjectfree radical oxidationuk_UA
dc.subjectsodium nitrate intoxicationuk_UA
dc.subjectsodium fluoride intoxicationuk_UA
dc.subjectsalivary glanduk_UA
dc.subjectnitric oxideuk_UA
dc.titleВплив пектину та пектиновмісних продуктів на окиснювальні процеси у тканинах слинних залоз білих щурів за умов спільного надлишкового надходження нітрату та фториду натріюuk_UA
dc.title.alternativeEffect of pectin and pectin-containing products on the oxidative processes in the tissues of salivary glands in white rats under the combined excess nitrates and sodium fluorideuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.subject.udc616.316-092.9:615.916’175uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патофізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vpluv_pektunu_na_okusnyuvalni.pdf443,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.