Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15774
Назва: Left-handedness as a phenomenon and some aspects of its influence on facial- мändibuläry region functionning
Інші назви: Левшество как феномен и некоторые аспекты его влияния на функционирование челюстно-лицевой области
Лівацтво як феномен і деякі аспекти його впливу на функціонування щелепно-лицьової ділянки
Автори: Fazeli, N. M. K.
Tkachenko, E. V.
Savelieva, O. V.
Khoshnudian, K. N.
Kolomietz, S. V.
Фазели, Н. М. К.
Ткаченко, Елена Викторовна
Савельева, Оксана Владимировна
Хошнудиан, К. Н.
Коломиец, Светлана Вениаминовна
Фазелі, Н. М. К.
Ткаченко, Олена Вікторівна
Савельєва, Оксана Володимирівна
Хошнудіан, К. Н.
Коломієць, Світлана Веніамінівна
Дата публікації: 2006
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Left-handedness as a phenomenon and some aspects of its influence on facial- мändibuläry region functionning / N.M. K.Fazeii, E. V. Tkachenko, O. V. Savelieva, K. N. Khoshnudian, S. V. Kolomietz // Світ медицини та біології. – 2006. – № 4. – С. 95–98.
Короткий огляд (реферат): В обзоре отечественных и зарубежных источников рассмотрено левшество как явление и подчёркивается его значимость как фактора экспрессии латерализации на популяционно-видовом уровне организации живой материи. Авторы подчёркивают, что левши, с одной стороны, являются гениями, а с другой часто имеют «свои левые» болезни либо атипичное, часто осложнённое течение «правых» патологических процессов. В любом случае, говорят авторы, - популяция левшей увеличилась за последние 5-10 лет довольно значительно, что требует приложения усилий для изучения физиологии и патологии этой большой группы населения. Авторы большое внимание уделяют раскрытию роли различных факторов в детерминации левшества и, в частности, генетического механизма. Наконец, в конце приведенного обзора говорится с том, что левши страдают «профессиональными стоматологическими болями в области плечевого пояса и шеи» и что у них выше частота встречаемости травм челюстно-лицевой области вообще и молочных резцов в частности.
В огляді вітчизняних та зарубіжних джерел розглянуте лівацтво як явище та підкреслюється його значимість як фактору експресії латералізації на популяційно-видовому рівні організації живої матерії. Автори підкреслюють що лівші, з одного боку, є геніями, а з іншого часто мають свої ліві" хвороби або атиповий, часто ускладнений, перебіг "правих” патологічних процесів. У будь-якому випадку, говорять автори, - популяція лівшів збільшилася за останні 5-10 років досить істотно, шо потребує зусиль для вивчення фізіології та патології цієї великої когорти населення. Велику увагу автори приділяють розкриттю ролі різноманітних факторів у детермінації лівацтва і, зокрема, генетичного механізму. Нарешті, в кінці наведеного огляду говориться про те, що лівші страждають на “професійні стоматологічні болі в ділянці плечового поясу та шиї” і що у них вища частота зустрічання травм щелепно-лицьової ділянки взагалі та молочних різців зокрема.
Ключові слова: левшество
латерализация
челюстно-лицевая область
лівацтво
латералізація
щелепно-лицьова ділянка
УДК: 616-056.17: [616/716 + 817.52] (048)
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15774
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Left_handedness.pdf5,86 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.