Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15901
Назва: Експресія STAT1 та STAT6 в моноцитах/макрофагах молодих осіб із різною масою тіла
Автори: Колінько, Людмила Михайлівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Дата публікації: 24-тра-2021
Видавець: НМУ імені О. О. Богомольця
Бібліографічний опис: Колінько Л. М. Експресія STAT1 та STAT6 в моноцитах/макрофагах молодих осіб із різною масою тіла / Л. М. Колінько, Л. Е. Весніна // 42 Наукові читання імені О. О. Богомольця : матеріали наук.-практ. конф. з міжнар. участю, присвяченій 140-річчю з дня народж. акад. О. О. Богомольця, м. Київ, 24 травня 2021 р. – Київ : НМУ імені О. О. Богомольця, 2021. – С. 110.
Короткий огляд (реферат): Актуальність. Ожиріння сприяє формуванню системного запалення низької інтенсивності, основними учасниками якого стають моноцити/макрофаги. Провідними факторами транскрипції, які опосередковують формування поляризаційного профілю макрофагів, є представники сімейства білків – перетворювачів сигналів та активаторів транскрипції STAT (Signal Transducers and Activators of Transcription) STAT1 та STAT6. Поляризацію макрофагів за фенотипом M1 пов’язують з активністю STAT1, за фенотипом M2 – з активністю STAT6. За різних патофізіологічних умов один і той же сигнальний шлях може брати участь у поляризації за M1 або M2 профілем. Залишається не до кінця розкритим питання формування спрямованості поляризації за участю STAT1 та STAT6 у осіб із підвищеною масою тіла та ожирінням І ступеня. Ціль: визначити рівень експресії мРНК генів stat1 та stat6 в моноцитах/макрофагах молодих осіб в залежності від маси тіла. Матеріали та методи. Обстежено 30 осіб обох статей віком 18-25 років. За індексом маси тіла (ІМТ) сформовані групи: особи з нормальною масою тіла (ІМТ 18,50–24,99 кг/м2 ), особи з підвищеною масою (ІМТ 25,00–29,99 кг/м2 ), особи з ожирінням I ступеня (ІМТ 30,00–34,99 кг/м2 ). Суспензію мононуклеарів периферичної крові виділяли на градієнті густини фікол-верографін. Моноцити стимулювали ліпополісахаридом Е. coli (LPS) та γ-інтерфероном (γІFN) для індукції поляризації за фенотипом М1, інтерлейкіном 4 (IL-4) – за фенотипом М2. В якості контролю використовували нестимульовані клітини. Експресію генів stat1, stat6 визначали методом полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу через 3 та 7 діб інкубації. Результати оброблені статистично. Результати. Визначено, що рівень експресії гена stat6 максимально виражений у осіб з нормальною масою при стимуляції LPS та γIFN, у осіб з підвищеною масою та ожирінням – при стимуляції IL-4. При міжгруповому порівнянні достовірно вищий рівень експресії stat6 визначений у осіб з ожирінням у нестимульованих клітинах і в макрофагах, стимульованих за профілем М1 та М2 3 доби та М2 7 діб. Найбільший рівень зростання експресії stat6 спостерігався у макрофагах, стимульованих IL-4. Достовірних відмінностей експресії stat1 між групами з різною масою тіла не визначено. Величина співвідношення показників експресії stat1/stat6 була найнижча у клітинах осіб з ожирінням І ступеня, стимульованих LPS та γIFN та IL-4 3 доби та IL-4 7 діб. Висновок. В моноцитах периферичної крові осіб з підвищеною масою тіла та ожирінням І ступеня формування поляризаційного профілю макрофагів опосередковується підвищенням рівня експресії гена stat6 зі спрямуванням поляризації у бік протизапального фенотипу.
Ключові слова: макрофаги
поляризація макрофагів
STAT1
STAT6
підвищена маса тіла
ожиріння I ступеня
УДК: 616.151-056-071
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15901
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. НДІ ГІОРПФ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
expresia_geniv.pdf2,45 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.