Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15904
Назва: Особливості продукції цитокінів моноцитами/макрофагами периферичної крові осіб із різною масою тіла
Автори: Колінько, Людмила Михайлівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Дата публікації: 12-тра-2021
Видавець: НФаУ
Бібліографічний опис: Колінько Л. М. Особливості продукції цитокінів моноцитами/макрофагами периферичної крові осіб із різною масою тіла / Л. М. Колінько, Л. Е. Весніна // Від експериментальної та клінічної патофізіології до досягнень сучасної медицини і фармації : тези доп. ІІІ наук.-практ. конф. студентів та молодих вчених з міжнар. участю, м. Харків, 12 травня 2021 р. – Харків : Вид-во НФаУ, 2021. – С. 95.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Для основних типів макрофагів – класично активованих М1 та альтернативно активованих М2 є характерною продукція цитокінів різної спрямованості. М1 макрофаги продукують низку прозапальних цитокінів, таких як інтерлейкіни (IL) IL-1β, IL-6, фактор некрозу пухлин α (TNFα), у той час як М2 макрофаги синтезують високий рівень протизапальних факторів, до яких відноситься IL-10. Інфільтрація макрофагами та їх активація у жировій тканини під час ожиріння супроводжується збільшенням продукції та появою високих концентрацій цитокінів. Але залишаються не до кінця зрозумілими особливості продукції цитокінів моноцитами/макрофагами периферичної крові за умов формування ожиріння. Мета. Визначення концентрації IL-6 та IL-10 у супернатантах моноцитів/макрофагів периферичної крові осіб із нормальною, підвищеною масою тіла та ожирінням I ступеня. Матеріали та методи. Обстежено 30 осіб віком 18-25 років обох статей. За індексом маси тіла (ІМТ) визначали групи з нормальною масою (10 осіб, ІМТ 18,50–24,99 кг/м 2 ), з підвищеною масою (10 осіб, ІМТ 25,00–29,99 кг/м 2 ) та ожирінням I ступеня (10 осіб, ІМТ 30,00–34,99 кг/м 2 ). Мононуклеари периферичної крові виділяли на градієнті густини фікол-верографін. Проводили індукцію поляризації макрофагів за фенотипом М1 ліпополісахаридом Е. coli (LPS) та γ-інтерфероном (γІFN), за фенотипом М2 інтерлейкіном 4 (IL-4). Контролем слугували нестимульовані клітини. Концентрацію IL-6 та IL-10 визначали у супернатанті клітин на 7 добу інкубації методом твердофазного імуноферментного аналізу. Результати. Визначено, що у супернатантах клітин, стимульованих LPS та γIFN осіб з ожирінням I ступеня рівень IL-6 достовірно перевищував показники осіб з нормальною масою. Достовірне збільшення рівня IL-10 спостерігалось у супернатантах клітин, стимульованих LPS та γIFN у осіб з ожирінням I ступеня у порівнянні з групою з нормальною масою та зниження в супернатантах клітин, стимульованих IL-4 у осіб з підвищеною масою у порівнянні з особами з нормальною масою тіла. Виявлені негативні кореляційні зв’язки високої та середньої сили між показниками рівня цитокінів та антропометричними показниками. Висновок. Отримані дані свідчать, що у осіб з ожирінням I ступеня достовірно збільшується продукція про- та протизапальних цитокінів моноцитами/макрофагами периферичної крові за умов стимуляції клітин LPS та γIFN.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15904
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. НДІ ГІОРПФ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
citokinu.pdf1,31 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.