Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16119
Назва: Наявність неприродних пептидів у білку бобів генетично модифікованої раундапостійкої сої
Інші назви: Наличие неестественных пептидов в белке бобов генетически модифицированной раундапоустойчивой сои
The evidence of unnatural peptides in protein beans of genetically modified roundup resistant soybean
Автори: Кулик, Я. М.
Чорнолата, Л. П.
Kulyk, Y. M.
Chornolata, L. P.
Дата публікації: 2018
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Кулик Я. М. Наявність неприродних пептидів у білку бобів генетично модифікованої раундапостійкої сої / Я. М. Кулик, Л. П. Чорнолата // Вісник проблем біології і медицини. – 2018. – Вип. 2 (144). – С. 114–117.
Короткий огляд (реферат): Дослідженнями, які включають кип’ятіння у водному розчині подрібненої сої, осадження білків трихлороцтовою кислотою, одержання фільтрату і визначення на спектрофотометрі вмісту ароматичних амінокислот на принципі поглинання ними ультрафіолетових променів при 280 нм, встановлено нижчий вміст ароматичних амінокислот в генетично модифікованій (ГМ) раундапостійкій сої порівняно з не ГМ соєю, що свідчить про наявність в ГМ сої неприродних пептидів, очевидно, сполуки гліфосату з тирозином, триптофаном і фенілаланіном.
Исследованиями, которые включают кипячение в водном растворе измельченной сои, осаждения белков трихлоруксусной кислотой, получение фильтрата и определения на спектрофотометре содержания ароматических аминокислот на принципе поглощения ими ультрафиолетовых лучей при 280 нм, установлено низкое содержание ароматических аминокислот в генетически модифицированной (ГМ) раундапоустойчивой сои по сравнению с не ГМ соей, что свидетельствует о наличии в ГМ сои неестественных пептидов, очевидно, соединения глифосата с тирозином, триптофаном и фенилаланином
Research purpose. Determined the presence of unnatural peptides in protein beans GM Roundup resistant soybeans compared with non-GM soy on the ability of the aromatic amino acids (tryptophan, tyrosine and phenylalanine) to absorb ultraviolet light in the range of 280 nm, as our studies conducted on Pauli reaction found that glyphosate, at boiling, enters the interaction, that is, forms compounds with aromatic amino acids not GM soybean and more expressed with the same amino acids GM as Roundup resistant soy. Object and research methods. In a glass heat-resistant glass was placed 2 g finely crushed on a laboratory mint GM Roundup resistant soybean, and in the second 2 g non-GM soybeans. In both glasses, 150 mg of distilled water was added and boiled for 30 minutes. Purpose of boiling – inactivation of anti-nutrients and transition to aqueous solution of water-soluble proteins, peptides and free amino acids. After boiling in each glass, distilled water was added to the label to 150 ml, that is, water was added which evaporated during boiling, and then separately from each glass, a medium sample of 10 ml of aqueous soy solution was taken and 20 ml of a 6.0% solution trichloroacetic acid (TCA) to precipitate the proteins and filter through a paper filter. Thus, soy protein filtrate was obtained from both variants, which determined the content of peptides with aromatic amino acids and free aromatic amino acids on a spectrophotometer SF-4 at a wavelength of 280 nm. A study was conducted on 20 samples of soybeans non- GM and 10 GM samples of Roundup resistant soybeans. Research results and their discussion. The extinction parameters of the spectrophotometer SF-4 filtrate after precipitation of TCA proteins of GM samples of Roundup resistant soybeans showed a lower level of peptides with aromatic amino acids and in the amount of free aromatic amino acids compared with the same extinction parameters of filtrate not GM soybeans. The extinction parameters of the content of aromatic amino acids depend on the protein content of soybeans, therefore, we determine the total protein content of soybean GM and not GM but the difference in 10 samples of varieties is not GM soya at the level of almost 40% higher level of aromatic amino acids against GM Roundup resistant soybean has an explanation due to the presence in the Roundup resistant soybean compounds between glyphosate and aromatic amino acids. The research, which include boiling in aqueous solution the crushed soybeans, trichloroacetic acid protein precipitation, obtaining filtrate and determination on a spectrophotometer content of aromatic amino acids on the principle of absorption of ultraviolet rays at 280 nm, set a lower content of aromatic amino acids in genetically modified (GM) Roundup resistant soybeans compared with non-GM soybeans, which indicating the presence in GM soybean unnatural peptides apparently glyphosate compounds of tyrosine, tryptophan and phenylalanine. Conclusions. The lower content of aromatic amino acids in GM Roundup resistant soybeans is compared with non-GM soybeans, which indicates the presence of GM soybeans of unnatural peptides, apparently, compounds of glyphosate with tyrosine, tryptophan and phenylalanine.
Ключові слова: генетично модифікована соя
не генетично модифікована соя
водна витяжка сої
екстинкція
пептиди
ароматичні амінокислоти
генетически модифицированная соя
не генетически модифицированная соя,
экстинкция
водная вытяжка сои
ароматические аминокислоты
пептиды
genetically modified soybean
not genetically modified soybeans
aqueous extraction soybean
extinction
peptides
aromatic amino acids
УДК: 633.34:604:543.645.6
ISSN: 2523-4110
2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2018-2-144-114-117
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16119
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 2 (144)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
The_evidence_of_unnatural_peptides.pdf158,77 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.