Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16202
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorНарожный, С. В.-
dc.contributor.authorРозанова, Е. Д.-
dc.contributor.authorНардид, О. А.-
dc.contributor.authorНарожний, С. В.-
dc.contributor.authorРозанова, Е. Д-
dc.contributor.authorНардід, О. А.-
dc.contributor.authorNarozhnyi, S. V.-
dc.contributor.authorRozanova, Ye. D.-
dc.contributor.authorNardid, O. A.-
dc.date.accessioned2021-06-18T10:07:41Z-
dc.date.available2021-06-18T10:07:41Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationНарожный С. В. Влияние низких температур хранения на белки инкапсулированные в альгинатные микросферы / С. В. Нарожный, Е. Д. Розанова, О. А. Нардид // Вісник проблем біології і медицини. – 2018. – Вип. 2 (144). – С. 206–209.uk_UA
dc.identifier.issn2523-4110-
dc.identifier.issn2077-4214-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16202-
dc.description.abstractВивчено вплив низьких температур зберігання на ферментативну активність білків з гемолізату, інкапсульованих у альгінатні мікросфери. Показано що при зберіганні мікросфер з інкапсульованим матеріалом протягом 18 місяців за температури -20˚С, вбудовані білки зберігають каталазну активність.uk_UA
dc.description.abstractИзучено влияние низких температур хранения на ферментативную активность белков из гемо- лизата, инкапсулированных в альгинатные микросферы. Показано что при хранении микросфер с инкапсулированным материалом в течении 18 месяцев при -20˚С, встроенные белки сохраняют каталазную активность.uk_UA
dc.description.abstractThe protein encapsulation in matrices based on sodium alginate has already demonstrated its effectiveness in biotechnology as a stabilizing structure for encapsulated compounds. This property of alginate microspheres has been studied at room and positive temperatures. However, the stabilization of macromolecular structure is of special interest for cryobiology, since the low temperatures cause the changes in their structural and functional properties. Therefore, the study of low-temperature storage effect on encapsulated proteins in alginate microspheres provides widening of the application field for matrices based on this biopolymer. The aim of the study was to evaluate the effect of low-temperature storage of proteins from hemolysate encapsulated in alginate microspheres on their catalase activity. Object and methods. Alginate microspheres were obtained by dropwise extrusion. For this purpose sodium alginate with hemolysate was dropped into gelling solution. Solution of calcium chloride 2% served as gelling solution. Hemolysate was prepared from erythrocytes obtained from whole blood donation using ultrasound. The catalase activity was determined spectrophotometrically. In this regard the concentration of undecomposed hydrogen peroxide after its incubation with microspheres was assessed recording the colored product of hydrogen peroxide with ammonium molybdate. The size and shape of alginate microspheres were evaluated with light microscopy using MBS-10 microscope. Results. The conducted study has determined the main parameters affecting the microspheres loading from sodium alginate. They included the value of hydrogen index of alginate solution with encapsulated substance and concentration of encapsulated substance. Conclusions. It was determined that low-temperature storage of alginate microspheres with encapsulated proteins from hemolysate retained their catalase activity during 18 months at temperature -20°C.uk_UA
dc.language.isoruuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectальгінатні мікросфериuk_UA
dc.subjectкаталазна активністьuk_UA
dc.subjectнизькі температуриuk_UA
dc.subjectінкапсульовані білкиuk_UA
dc.subjectнизькотемпературне зберіганняuk_UA
dc.subjectальгинатные микросферыuk_UA
dc.subjectкаталазная активностьuk_UA
dc.subjectнизкие температурыuk_UA
dc.subjectинкапсулированные белкиuk_UA
dc.subjectнизкотемпературное хранениеuk_UA
dc.subjectalginate microspheresuk_UA
dc.subjectcatalase activityuk_UA
dc.subjectlow temperaturesuk_UA
dc.subjectencapsulated proteinsuk_UA
dc.subjectlow-temperature storageuk_UA
dc.titleВлияние низких температур хранения на белки инкапсулированные в альгинатные микросферыuk_UA
dc.title.alternativeВплив низьких температур зберігання на білки інкапсульовані в альгінатні мікросфериuk_UA
dc.title.alternativeEffect of low-temperature storage on proteins encapsulated in alginate microspheresuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.29254/2077-4214-2018-2-144-206-209-
dc.subject.udc57.086.13:577.112:544.77.022.542uk_UA
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 2 (144)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Effect_of_low_temperature.pdf196,7 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.