Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16447
Назва: Особливості хімічного складу емалі постійних та тимчасових молярів людини та їх вплив на мікротвердість
Інші назви: Особенности химического состава эмали постоянных и временных моляров человека и их влияние на микротвердость
The chemical composition of the enamel of permanent and deciduous molar teeth and its contribution to the enamel microhardness
Автори: Тодорова, А. В.
Ульянов, В. О.
Бреус, В. Є.
Тодорова, А. В.
Ульянов, В. А.
Бреус, В. Е.
Дата публікації: 2018
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Тодорова А. В. Особливості хімічного складу емалі постійних та тимчасових молярів людини та їх вплив на мікротвердість / А. В. Тодорова, В. О. Ульянов, В. Є. Бреус // Вісник проблем біології і медицини. – 2018. – Вип. 2 (144). – С. 372–376.
Короткий огляд (реферат): Останнім часом з’являється все більше даних які говорять про те, що існує два фактори, що впливають на механічні властивості емалі – її хімічний склад та орієнтація емалевих кристалів. Більшість існуючих досліджень сфокусована на вивченні хімічних та фізичних властивостей емалі постійних зубів. Метою даного дослідження є визначення вмісту кальцію, фосфору та фтору у топографічно різних зонах емалі тимчасових та постійних молярів за допомогою методу порівняльної дисперсії подвійного променезаломлення, а також визначення показників мікротвердості у відповідних зонах емалі тимчасових молярів людини за допомогою методики індентування за Віккерсом. У результаті проведених досліджень були отримані дані стосовно розподілу іонів Ca, P та F у емалі тимчасових та постійних молярів людини, а також визначені середні показники мікротвердості емалі тимчасових молярів у топографічно різних зонах їх коронок.
В последнее время наблюдается все большее количество данных литературы, которые говорят о наличии двух ключевых факторов, влияющих на механические свойства зубной эмали – ее химический состав и ориентация эмалевых кристаллов. Однако, большинство существующих исследований сфокусировано на изучение химического состава и физических свойств эмали постоянных зубов. Целью данного исследования является определение содержания кальция, фосфора и фтора в топографически разных зонах эмали как постоянных, так и временных моляров человека с помощью метода сравнительной дисперсии двупреломления, а также определение показателей микротвердости в соответствующих зонах эмали временных моляров, используя методику индентирования по Виккерсу. В результате проведенных исследований были получены данные касательно распределения ионов кальция, фосфора и фтора в толще эмали временных и постоянных моляров человека, а также были определены средние значение микротвердости для эмали временных моляров в топографически разных зонах их коронок.
Recently the increased number of data demonstrates the existence of two key factors that contribute to the enamel microhardness – its chemical composition and orientation of the enamel crystallites. However, the existing research are mostly focused on the chemical and mechanical properties of only permanent tooth enamel. The aim of the current research is to measure the content of Ca, P and F in the different zones of enamel of the permanent and deciduous molar teeth and to measure the mean microhardness values of the primary enamel in the different zones of the deciduous human molar teeth. Object and methods. 90 primary and 60 permanent human molar teeth with sound enamel were used for the research. The content of Ca, P and F was measured by the method of the comparative dispersion of double refraction. The mean microhardness values of the primary enamel were measured using the Vickers’ indentation technique. As a result of the conducted research the data regarding the distribution of the Ca, P and F within the primary and permanent enamel was obtained. Also the mean microhardness values were measured in the different zones of the crown of deciduous molar teeth. Conclusions 1. It was determined no statistically significant differences in the concentrations of Ca and P between the different zones of enamel of both permanent and deciduous molar teeth. 2. The superficial layers of both primary and permanent enamel exhibited significantly higher content of the fluoride ions that than the middle and deep layers. 3. The primary enamel exhibited lower concentrations of Ca and F ions and higher concentrations of P ions in comparison the permanent enamel. 4. The averages measures of the microhardness values were lower for the primary enamel than for the permanent enamel. 5. It was observed no statistical difference between the microhardness values in the different zones of the primary molar teeth’s crown.
Ключові слова: зубна емаль
хімічний склад
мікротвердість
зубная эмаль
химический состав
микротвердость
dental enamel
chemical composition
microhardness
УДК: 611.018
ISSN: 2523-4110
2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2018-2-144-372-376
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16447
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 2 (144)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
The_chemical_composition.pdf166,9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.